piątek, 20 kwietnia 2012

Francuska tarta z jabłkami



Z kuchni francuskiej czerpią najlepsi kucharze świata i choć ja się na niej znam średnio, bo oprócz serów, dobrego wina, zupy cebulowej czy deseru crème brûlée wiem niewiele, to jest coś jeszcze co kojarzy się z tym krajem!
Tarta, bo niej mowa, to ciasto wynalezione przez pomyłkę. Carolina i Stephanie to dwie siostry, które prowadziły wspólnie hotel Loret-Cher we Francji. Jedna  z nich, a mianowicie Stephanie zajmowała się hotelową restauracją i pewnego dnia pomyliła się z roztargnienia podczas pieczenia ciasta z jabłkami. To, co miało być na dole, było na górze i odwrotnie. Stephanie, kiedy zauważyła swoją pomyłkę postanowiła przewrócić na talerz ciasto inaczej niż się to zwykle robi i wyjść z tego cało. I w ten sposób zupełnie przypadkowo powstała tarta. Kruche ciasto, które okleja spód i brzegi foremki z dowolnie przez nas wybranymi nadzieniami. 

Ja uwielbiam tarty deserowe i tarty wytrawne, jak quiche lorraine. Dziś jednak po tej dłuższej zapowiedzi przedstawiam Wam przepis na francuską tartę z jabłkami, która jest obłędna. 
A ja idę świętować, dziś mam urodziny :)

Przepis własny

SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki (z czego 4 łyżki krupczatki)
100g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

NADZIENIE:
2 duże jabłka obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny by nie ściemniały
3 łyżki marmolady morelowej
180 g jogurtu naturalnego Danone
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
ekstrakt z wanilii (1 saszetka lub 1 łyżka, jeśli mamy w butelce) używam najczęściej ten 
pół szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego)

Ciasto zagnieść szybko i sprawnie z podanych składników. Uformować kulę, przykryć folią miskę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem, opruszyć mąką. Ciasto delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć pergaminem i wsypać fasolę lub kulki ceramiczne. Jak w przepisie tutaj. Piec około 10 minut na delikatny złoty kolor w temperaturze 175 stopni. Ranty nie mogą się zbytnio zrumienić.
Po upieczeniu tartę posmarować marmoladą morelową. Ułożyć jabłka w plasterkach dość gęsto i dużo.



Przygotować nadzienie. Zmiksować jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodać jogurt i mąkę. Polać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 175 stopni  przez 35 minut.

Bon Appetit!






19 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego :) Życzę dużo pomyślności!
    Przepisy świetne, już kilka wykorzystałam w swojej kuchni.
    Dziękuję serdecznie za e-mail'e. Wchodzę na pocztę i już wiem co robić :)! Najbardziej zaskoczyły mnie śledzie w sosie
    jogurtowo-musztardowym. Zrobiłam je specjalnie dla męża, bo on uwielbia-ja ich nie znoszę-, ale te były tak dobre, że sama zjadłam prawie wszystko! A co do tart-mam fioła na ich punkcie-więc na pewno jutro wykonam wyżej opisaną tartę i znów zaskoczę gości :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że moje przepisy przypadły Ci do gustu :) Ciekawe, co jeszcze oprócz śledzi wybrałaś???
      Czekam na wieści z planu boju kuchennego :)

      Usuń
  2. tarta wygląda obłędnie :)
    Wszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wygląda przepysznie! Wszystkiego dobrego z okazji urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglada ta Twoja tarta Agus!Na pewno pyszna!buzka,Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wygląda taka tarta, muszę tylko kupić formę i robię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała tarta, nie wiem czy nie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie i mam 1 pytanie: jaki dokładnie ma być ten jogurt Danone ? Naturalny czy smakowy ? Jeśli jogurt ma być smakowy to jaki ? Pozostałe składniki już na mnie czekają.
    Pozdrawiam,
    Napoleonka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie jogurt naturalny!!! Dopisze do posta :)

      Usuń
    2. Milego pieczenia i smacznego :)

      Usuń
  9. nie bardzo rozumie dlaczego......"wsypać fasolę lub kulki ceramiczne"....przepraszam,ale za pieczenie zabralam sie niedawno i ......:)))))))
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulki ceramiczne lub fasolę wysypujemy na tartę po to, żeby była idealnie płaska. Inaczej ciasto się wybrzusza :) Tarta należy do ciast kruchych, płaskich, dlatego również dostępne są specjalne formy na nie. Gdyby ciasto Pani się wybrzuszyło, może nie być miejsca na nadzienie, czyli owoce lub krem, albo po prostu będzie nieestetycznie wyglądać!
      Tam jest odnośnik to innego przepisu, gdzie jest to objaśnione :) Pozdrawiam!

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com