Z kuchni francuskiej czerpią najlepsi kucharze świata i choć ja się na niej znam średnio, bo oprócz serów, dobrego wina, zupy cebulowej czy deseru crème brûlée wiem niewiele, to jest coś jeszcze co kojarzy się z tym krajem!
Tarta, bo niej mowa, to ciasto wynalezione przez pomyłkę. Carolina i Stephanie to dwie siostry, które prowadziły wspólnie hotel Loret-Cher we Francji. Jedna z nich, a mianowicie Stephanie zajmowała się hotelową restauracją i pewnego dnia pomyliła się z roztargnienia podczas pieczenia ciasta z jabłkami. To, co miało być na dole, było na górze i odwrotnie. Stephanie, kiedy zauważyła swoją pomyłkę postanowiła przewrócić na talerz ciasto inaczej niż się to zwykle robi i wyjść z tego cało. I w ten sposób zupełnie przypadkowo powstała tarta. Kruche ciasto, które okleja spód i brzegi foremki z dowolnie przez nas wybranymi nadzieniami.
Ja uwielbiam tarty deserowe i tarty wytrawne, jak quiche lorraine. Dziś jednak po tej dłuższej zapowiedzi przedstawiam Wam przepis na francuską tartę z jabłkami, która jest obłędna.
A ja idę świętować, dziś mam urodziny :)Przepis własny
SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki (z czego 4 łyżki krupczatki)
100g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
NADZIENIE:
2 duże jabłka obrane, pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny by nie ściemniały
3 łyżki marmolady morelowej
180 g jogurtu naturalnego Danone
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
ekstrakt z wanilii (1 saszetka lub 1 łyżka, jeśli mamy w butelce) używam najczęściej ten
pół szklanki cukru (pół na pół białego i brązowego)
Ciasto zagnieść szybko i sprawnie z podanych składników. Uformować kulę, przykryć folią miskę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem, opruszyć mąką. Ciasto delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć pergaminem i wsypać fasolę lub kulki ceramiczne. Jak w przepisie tutaj. Piec około 10 minut na delikatny złoty kolor w temperaturze 175 stopni. Ranty nie mogą się zbytnio zrumienić.
Przygotować nadzienie. Zmiksować jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodać jogurt i mąkę. Polać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 175 stopni przez 35 minut.
Bon Appetit!
Bardzo apetyczna tarta :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :) Życzę dużo pomyślności!
OdpowiedzUsuńPrzepisy świetne, już kilka wykorzystałam w swojej kuchni.
Dziękuję serdecznie za e-mail'e. Wchodzę na pocztę i już wiem co robić :)! Najbardziej zaskoczyły mnie śledzie w sosie
jogurtowo-musztardowym. Zrobiłam je specjalnie dla męża, bo on uwielbia-ja ich nie znoszę-, ale te były tak dobre, że sama zjadłam prawie wszystko! A co do tart-mam fioła na ich punkcie-więc na pewno jutro wykonam wyżej opisaną tartę i znów zaskoczę gości :)
Pozdrawiam
Bardzo mi miło, że moje przepisy przypadły Ci do gustu :) Ciekawe, co jeszcze oprócz śledzi wybrałaś???
UsuńCzekam na wieści z planu boju kuchennego :)
tarta wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń :)
DZIĘKUJĘ BARDZO! :)
Usuńwszystkiego słodkiego! :))
OdpowiedzUsuńBARDZO DZIĘKUJĘ! :)
Usuńwyglada bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda przepysznie! Wszystkiego dobrego z okazji urodzin!
OdpowiedzUsuńDzięki!:)
UsuńBardzo apetycznie wyglada ta Twoja tarta Agus!Na pewno pyszna!buzka,Ania
OdpowiedzUsuń:) Dzieki ANIU!
UsuńBardzo smakowicie wygląda taka tarta, muszę tylko kupić formę i robię!
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, nie wiem czy nie skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i mam 1 pytanie: jaki dokładnie ma być ten jogurt Danone ? Naturalny czy smakowy ? Jeśli jogurt ma być smakowy to jaki ? Pozostałe składniki już na mnie czekają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Napoleonka
Oczywiscie jogurt naturalny!!! Dopisze do posta :)
UsuńMilego pieczenia i smacznego :)
Usuńnie bardzo rozumie dlaczego......"wsypać fasolę lub kulki ceramiczne"....przepraszam,ale za pieczenie zabralam sie niedawno i ......:)))))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Kulki ceramiczne lub fasolę wysypujemy na tartę po to, żeby była idealnie płaska. Inaczej ciasto się wybrzusza :) Tarta należy do ciast kruchych, płaskich, dlatego również dostępne są specjalne formy na nie. Gdyby ciasto Pani się wybrzuszyło, może nie być miejsca na nadzienie, czyli owoce lub krem, albo po prostu będzie nieestetycznie wyglądać!
UsuńTam jest odnośnik to innego przepisu, gdzie jest to objaśnione :) Pozdrawiam!