sobota, 25 lutego 2012

Czekoladowe ciasteczka truflowe


Uwielbiam czekoladowe ciasteczka!!! Zwłaszcza te mięciutkie i rozpływające się w ustach :) Te są wyjątkowe, bo likier pomarańczowy nadaje im delikatny smak trufli.  Do zrobienia w pół godziny. 



CZEKOLADOWE CIASTECZKA TRUFLOWE

SKŁADNIKI na ok. 15 ciasteczek:

1 duże jajko
50 g mąki
25 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
25 g miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego
70 g drobnego cukru
cukier puder do obtoczenia

Wszystkie składniki zagnieść, najlepiej ręką. Ja najpierw zagniotłam masło i roztrzepane jajko. Resztę składników mieszałam łyżką. Ciasto musi być gęste i kleiste. Po wykonaniu masy należy ją wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Na blasze rozłożyć papier. Z ciasta formować kulki średniej wielkości (niezbyt duże, bo ciasto pięknie rośnie) i obtaczać obficie w cukrze pudrze. Możemy moczyć ręce wodą, aby sprawniej formować kulki.
Jeśli mamy zapas czasu w trakcie rozgrzewania piekarnika, możemy gotowe kulki wstawić na chwilkę do lodówki, żeby ciasto nam się nie lepiło. 
Układać na blasze w dużych odstępach. Piec 11 minut.

Bon Appétit!




2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com