piątek, 30 sierpnia 2013

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem i parmezanem to świetna odmiana dla zwykłych jaj po florencku czy też mdłego szpinaku, którego nie każdy toleruje. Możliwości na zrobienie tego dania jest tak wiele, że nie sposób ich wymienić. Możecie je zrobić w kokilkach, dzięki czemu danie będzie wyglądać bardzo efektownie i podać do niego świeżą bagietkę. Świetnie sprawdzi się dodanie ugotowanego makaronu i wymieszanie ze szpinakiem, a następnie zapiekanie. Możecie również dodawać różnorodne składniki, jak szynka parmeńska, świeże, obrane ze skóry pomidory oraz bazylię.
Jeśli przygotowujecie szpinak na śniadanie dodajcie grillowane kawałki boczku. Palce lizać!

Zapraszam również na pyszne Tartaletki ze szpinakiem.



Pomysł na udoskonalenie dania własny

SKŁADNIKI dla 2-3 osób:
3 duże pęczki szpinaku w rozmiarze XXL :)
2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
sól morska, pieprz kolorowy
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
świeżo starty parmezan
szczypta słodkiej papryki pimenton (lub zwykłej papryki)

W garnku rozgrzewam masło i wrzucam umyty i posiekany szpinak. Czekam, aż woda odparuje. Jeśli wody zbierze się więcej należy ją odcedzić. Przyprawiam szpinak solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.
Wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wbijam ostrożnie 2 jajka. Ścieram parmezan. Całość posypuję papryką wędzoną pimenton.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na czas ścięcia jajek. Zazwyczaj jest to ok. 15 minut.
Tak zapieczony szpinak jem z pieczywem.


Bon Appétit!



4 komentarze:

  1. jako miłośniczka szpinaku i jajek, szczerze polecam to danie :). Pozdrawiam
    Basia
    http://mytastykitchen.weebly.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe danie :)
    Szpinak i jajka to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma zmiluj, jajka ze szpinakiem beda na niedzielne sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ułaa:) zjadłabym choćby teraz na późno kolację ;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com