Koktajl jeżynowy z dodatkiem małej ilości jagód to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Przygotowałam go z kefirem (tak jak zazwyczaj pozostałe koktajle), ale możecie również użyć maślanki czy też wykorzystać sam jogurt naturalny, a taki koktajl rozrzedzić mlekiem. Do słodzenia owocowych koktajli zawsze używam miodu, a nie cukru. Mam wrażenie, że dzięki temu jeszcze lepiej smakuje. Nic tylko pić duszkiem ;-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300 g jeżyn
50 g jagód
400 g kefiru (lub maślanki)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka otrębów owsianych
1 łyżka miodu
Owoce dokładnie umyć na sitku i odsączyć. Odłożyć kilka owoców do dekoracji.
Wrzucić do pojemnika blendera wraz z resztą składników. Dokładnie zmiksować na funkcji smoothie w blenderze wolnostojącym. Przelać do szklanek, posypać otrębami i udekorować owocami i listkami mięty.
Koktajl spożywać tuż po zrobieniu.
Polecam również:
Ten najezony jezynami patyczek boski :)
OdpowiedzUsuńKoktajl, oczywiscie, tez.
Pychota. Przyznam się, że do słodzenia koktajli tez używam już tylko miodu.
OdpowiedzUsuńOstatnio mam tez fazę na dosypywanie dalekowschodnich przypraw :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
przepysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpyszne ,zdowe i w sam raz na upalne lato ...
OdpowiedzUsuńTez dziś męczyłam jeżyny ;) Bardzo ładna ozdoba koktajli, te owoce nabite na patyczek.
OdpowiedzUsuńPyszny! Z jeżynami,mniam. Dawno jeżyn nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrowieniaa:)
Ale ma piękny kolor ten koktajl. U mnie też będzie podobny na dniach :)
OdpowiedzUsuń