piątek, 26 października 2012

Kremowa zupa z dyni i ciecierzycy




Moja kolejna propozycja do działu "Zupy". W tym sezonie dużo eksperymentuję z dynią i tym razem przygotowałam zupę, w której oprócz dyni znajduje się jeszcze jeden istotny składnik, a mianowicie ciecierzyca, którą ugotowałam w dużej ilości do innego dania, z czego zostało mi 2 szklanki. Dołożyłam warzywa i przyprawiłam inaczej niż dotychczasowe zupy z dynią prezentowane na blogu.
Zupa jest lekka i bardzo smaczna, a kolor jest fantastyczny!

Ps. Już w następnym poście relacja z pobytu w zielonym sercu Włoch, czyli Umbrii. Wiem, że czekacie na nią z niecierpliwością :)


SKŁADNIKI:
1 kg dyni hokkaido
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
3 marchewki
1 pietruszka
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
pół papryczki chili
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
szczypta curry
szczypta kurkumy
łyżka świeżo startego imbiru
4 szklanki wody

oraz:
natka pietruszki do ozdoby
parę płatków migdałowych


Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Dynię przekroić, usunąć za pomocą łyżki cały środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec około 25 minut. Następnie ostudzić. Cebulę i czosnek również pokroić.
Rozgrzać garnek z oliwą. Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, dodać curry, imbir i kurkumę. 
Wymieszać i dodać pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, seler naciowy i posiekane chili. 
Chwilę smażyć, a następnie dodać wodę i przykryć garnek.
Dodać ciecierzycę. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Zupę zmiksować. Wedle uznania przyprawić. Dodać łyżkę masła.

Zupę ozdobiłam natką pietruszki, płatkami migdałowymi i ciecierzycą. Krem z dyni i ciecierzycy smakuje wybornie ze świeżym pieczywem.


Bon Appétit!



6 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com