poniedziałek, 2 listopada 2015

Tiganites-przepis

tiganites-greckie placuszki
Tiganites-przepis

Tiganites (τηγανίτες) to greckie placuszki podawane z gęstym jogurtem, miodem, oprószone cynamonem i orzechami włoskimi. Małe, puszyste placuszki będą świetną propozycją zarówno śniadaniową jak i deserową.
Według Greków to pierwsze naleśniki, jakie powstały na świecie. I coś w tym jest!Bo zajadali się nimi już starożytni Grecy. Pomyślicie, że to zwykłe placki śniadaniowe, jednak skórka cytrynowa (pomarańczowa również pasuje) nadaje im wyjątkowości.
przepis na tiganites


Przepis w oparciu o grecki z moimi proporcjami

SKŁADNIKI na 9 placuszków:
150g mąki pszennej (pełna szklanka)
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cukru
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu

oraz:
cynamon do oprószenia
miód*
orzechy
olej do smażenia
owoce do podania (np. winogrona lub brzoskwinie)

*użyłam miodu nektarowego z orzechami; greckiego przysmaku

Wbijamy jajko do miski, dodajemy cukier, sól, chwilę miksujemy, a następnie naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem, cynamon, mleko i skórkę. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Placuszki smażymy małymi porcjami na niewielkiej ilości oleju (ja tylko smaruję patelnię) lub beztłuszczowo, jeśli mamy do dyspozycji odpowiednią patelnię.
Układamy na talerzach, oprószamy cynamonem i podajemy z miodem i orzechami. Jeśli macie więcej czasu i ochoty zmieszajcie łyżkę gęstego jogurtu greckiego z miodem i podajcie do placuszków. Udekorujcie je również dowolnymi owocami. Ja wybrałam greckie winogrona.

Bon Appétit!

przepis na greckie tiganites


greckie naleśniki przepis

3 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com