środa, 18 listopada 2015

Syrop piernikowy do kawy

syrop piernikowy do kawy jak zrobic
Syrop pierniczkowy do kawy

Syrop piernikowy do kawy to kolejny po syropie dyniowym i syropie cynamonowym dodatek do kawy i gorącej czekolady. Przygotowałam go na bazie domowej przyprawy piernikowej, wody i brązowego cukru. Przygotujecie go w mig, a dzięki niemu poczujecie się bardzo świątecznie. Zapach przyprawy piernikowej unosi się bowiem w całym domu i przywodzi na myśl święta. Jestem więcej jak pewna, że jak tylko uraczycie gości kawą z tym niezwykłym, korzennym syropem zrobicie prawdziwą furorę, a każdy będzie prosił o przepis.


Przepis własny

SKŁADNIKI:

300ml wody
2 łyżki przyprawy piernikowej
150g cukru brązowego


Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier oraz przyprawę piernikową. Gotujemy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Redukujemy konstystencję syropu, gotując go przez około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Trzymamy w lodówce lub w szafce.

Bon Appétit!

syrop piernikowy przepis

2 komentarze:

  1. Również zastanawia mnie smak takiej nalewki :) Kurcze, żałuję że nie znalazłam tego przepisu wcześniej ponieważ idealnie sprawdziłby się on w świąteczne, rodzinne dni :)

    Pozdrawiam :*

    Zapraszam do mnie: kliknij tutaj

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com