Deser z mango to marzenie, które można szybko zrealizować. Po prostu niebo w gębie!Puszysta masa z mascarpone, roztopione krówki mleczne i mango. To zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Przyznam się Wam, że jestem trochę uzalezniona od tego deseru i zimą jadam go bardzo często. Jest to elegancki deser, który może zwieńczyć świąteczny obiad. Polecam!
SKŁADNIKI dla 4 osób:
2 dojrzałe owoce mango
150 g mascarpone
5 żółtek
1/4 szklanki cukru
100 g krówek mlecznych (używam Wawel)
1 łyżka masła
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone i przez chwilę miksować. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki, żeby masa trochę stężała.
W tym czasie owoce mango umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać krówki i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać mango. Chwilę smażyć, aż sok odparuje. Ostudzić i przełożyć masę do pucharków. Zamieszać delikatnie by masę rozprowadzić. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Deser można udekorować biszkoptem, posiekanymi orzechami lub krokantem.
Bon Appétit!
Fajny pomysł. Pierwszy raz widzę połączenie krówek z mango. Ale skoro towarzyszy temu krem z mascarpone to musi być naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńMmm... kielichy wyglądają pysznie :) Aż mi się lato przypomniało ;)
OdpowiedzUsuńpolaczenie mango z krowkami wydaje sie strzalem w dziesiatke! z checia skusilabym sie na jedna porcje.. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy deserek. Lubię mango, nawet mam jedno w lodówce :). Połączenie z krówkami wydaje się być przepyszne.:)
OdpowiedzUsuńtakie składniki, też bym poczuła niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Niezwykle kuszące połączenie smaków. Idealny deser dla łakomczuszków :)
OdpowiedzUsuńniesamowite pyszności !
OdpowiedzUsuńCóż za ambrozja :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń