poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa fasolowa z zacierkami





Dla tych, którzy lubią sycące zimowe zupy ta będzie idealna.  Ja generalnie lubię wszystkie zupy, ale ta szczególnie zimą smakuje mi najbardziej. Jest bardzo pożywna i wystarczająca na jednodaniowy obiad, zwłaszcza po pracy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Dlatego proponuję ugotować dzień wcześniej fasolę. Nie dodawajcie fasoli z puszki, bo to nie to samo. 
Z zacierkami najlepsza polska zupa :)
Przepis mamy

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki suchej fasolki cannelini (lub zwykłej fasoli małej)
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól świeżo mielona, pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego (u mnie mięsny)

ZACIERKI:
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli


Fasolę należy umyć i zamoczyć na całą noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Trwa to ok. 40 minut przy gotowaniu na wolnym ogniu. Należy zbierać pianę i uważać, żeby nie wykipiało.Po ugotowaniu połączyć fasolę wraz z wodą, w której się gotowała z bulionem. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew, dodać seler i pietruszkę w całości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Na końcu przecisnąć czosnek przez praskę. Gotujemy pod przykryciem.

Ciasto na zacierki wyrabiamy, aż będzie można je zetrzeć na tarce prosto do zupy. Gdyby było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Pamiętajcie, żeby w międzyczasie mieszać zupę z zacierkami, bo inaczej się posklejają. Podgotować jeszcze chwilę, aż zacierki będą miękkie.
Zupę podawać najlepiej posypaną natką pietruszki.


Bon Appétit!


Przepis dodaję do akcji Warzywa strączkowe:

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

2 komentarze:

  1. Ile razy bym nie zajrzała do Ciebie, to pyszna zupa króluje!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z zacierkami nie jadłem zupy fasolowej, ale chyba trzeba się przekonać jak smakuje. A poniżej pozwalam na wrzucenie przepisu na zupę fasolową Madzi - http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com