Bakłażan faszerowany ryżem z warzywami to danie bardzo proste i smaczne. Atutem takiego dania jest szybkość wykonania oraz niebanalny smak. Dzięki dodaniu żurawiny farsz do bakłażana jest słodszy, a dzięki chili lekko ostry. To tworzy idealną mieszankę smaków, w sam raz na jesień.
Zapraszam po przepis i serdecznie polecam :-)
PS. Przykro mi, że mam dla Was tylko trzy zdjęcia robione na szybko, przy złym świetle :/ Zapewniam jednak, że danie lepiej smakuje niż wygląda :-)
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
woreczek ryżu długoziarnistego
2 pomidory
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
połowa czerwonej papryki
połówka papryczki chili
garść suszonej żurawiny
kilka gałązek natki pietruszki (posiekanej)
łyżeczka curry, szczypta cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy*.
Bakłażana dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Zostawiamy odstęp od skórki ok. 1 cm. Solimy.
Siekamy cebulę i czosnek i szklimy na patelni. Dodajemy pokrojony miąższ bakłażana, pokrojoną w kostkę paprykę oraz chili. Chwilę smażymy i dodajemy pomidory. Ponownie dusimy tylko przez chwilę, aż warzywa zmiękną, ale nie rozpadną się. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę.
W osobnym naczyniu łączymy ryż, warzywa z patelni, natkę oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i oceniamy smak.
Faszerujemy bakłażana i wstawiamy do piekarnika na około 35 minut, aż zmięknie. Z wierzchu posypujemy dodatkową ilością żurawiny (może być w całości).
*do ryżu dodałam kolorantu hiszpańskiego, dzięki czemu uzyskałam żółty kolor
Bon Appétit!
Uwielbiam wszelkie warzywa faszerowane:) Twój bakłażan wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPyszne danie! Żurawiny jeszcze nie próbowała, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię faszerowaną cukinię, muszę kiedyś wypróbować bakłażana w tej formie.
OdpowiedzUsuńidealny wegetariański posiłek! To musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńBakłażany wyglądają niezwykle apetycznie. Smacznie je nadziałaś :)
OdpowiedzUsuń