poniedziałek, 15 października 2012

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami




W moim rodzinym domu nie może zabraknąć szczawiowej zupy, zwłaszcza w niedzielnym menu. Bywa i tak, że rosół nie jest tak wielbiony jak właśnie ta skromna zupa ze szczawiem. Dlatego skrupulatnie co roku kupujemy młody szczaw i pakujemy go w słoiki w postaci przecieru, a zimą jest jak znalazł. Do tego koniecznie jajka na twardo i ziemniaki, a wszystko posypane posiekanym koperkiem. Dla tych lubiących śmietanę jeszcze mały kleksik i można jeść :)

Przepis mojej mamy

SKŁADNIKI:
ok. 2 litry bulionu mięsnego (przykładowo na żeberkach) lub wody
2 pęczki świeżego szczawiu (lub szczaw w słoiczkach)*
1 duża marchew
1 pietruszka
ząbek czosnku
sól, pieprz
duży liść laurowy (lub 2 mniejsze)

oraz:
jajka na twardo do podania
po łyżce śmietany na talerz
koperek
ziemniaki osobno ugotowane



Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy mięso zalać wodą i gotować, odlać pierwszą wodę. Zalać ponownie. Wrzucić liść laurowy. Gotować do miękkości mięsa. Dodać startą marchewkę i pietruszkę. Szczaw przełożyć do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i przecisnąć czosnek.
Jeśli zupę przygotowujemy ze szczawiu świeżego nalezy poodrywać ogonki, umyć liście, posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła, a dopiero wtedy dodać do zupy.
Kiedy zupa będzie gotowa można ją zagęścić łyżką mąki rozprawodzoną wcześniej dokładnie w wodzie.
Zupę podać z osobno ugotowanymi ziemniakami, jajkiem na twardo, posiekanym koperkiem i kleksem ze śmietany.


* używam szczaw w słoikach, który robi moja mama (mamy zapas na cały rok)


Bon Appétit!




5 komentarzy:

  1. Bardzo lubie szczawiową zupę. Szczaw zrywam w lesie k. domu... Zawsze przesmażam na maśle.Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak ja lubię zupę szczawiową!
    Tylko kiedy ja znajdę czas na zrobienie tego specjału:)
    Twoja zupa wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie biorę się za zupę twojego przepisuj mam nadzieję że na kaca będzie idealna. Ja trochę idę na łatwiznę ponieważ użyję przecieru kupionego.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, trochę inny temat ale może coś Cię zainteresuje aagszaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, ze skorzystasz z mojego przepisu, zupka jest smaczna i myślę, że na kaca będzie jak znalazł i nie tylko :)
      Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

      Usuń
  4. Zabieram się do szczawiówki wg Twego przepisu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com