poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pączki wiedeńskie

Przepis na pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi lub gniazdkami przygotowuje się z ciasta parzonego. Są uproszczoną wersją tradycyjnych polskich pączków. Tu nie trzeba drożdży, wyrabiania i czekania, a wszystko przebiega o wiele szybciej.
Pięknie wyglądają za sprawą ozdobnej końcówki w kształcie gwiazdki (tej największej). Na czas Karnawału i Tłusty czwartek jak znalazł :-)


A już niebawem zaproszę Was na eklerki, coś mniej tłustego co zapewne ucieszy osoby, będące na diecie!

Pączki hiszpańskie

Przepis własny

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
1 szklanka wody
100g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

oraz:
olej do smażenia (2 butelki)
szpryca lub rękaw cukierniczy

Wodę i masło umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Gotujemy i jak tylko masło rozpuści się wsypujemy mąkę. Zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie miksujemy z jajkami na gładką masę.
Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki.
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o bokach ok. 10 cm, smarujemy olejem i na nich wyciskamy małe gniazdka za pomocą szprycy.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu wrzucając je papierkiem do góry. Po kilku sekundach usuwamy papier, a pączki smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty na złoty kolor.
Wykładamy na ręczniki papierowe, potem na kratkę i lukrujemy (zamiast lukru możemy również posypać je cukrem pudrem).

Pączki wiedeńskie-przepis

Pączki hiszpańskie

LUKIER:
200g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy jednolicie, aż powstanie lukier.

Bon Appétit!

Pączki gniazdka

Pączki hiszpańskie przepis


Pączki z dziurką

10 komentarzy:

  1. Nigdy ich nie jadłam...Może w tym roku sama spróbuję zrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachwycająca. Zawsze przechodzę obok gniazdek. i jakoś nigdy nie spróbowałam. Może w ty roku tłusty czwartek ukoronuje sobie takimi pączuchami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne!
    Zeby tylko ktos je dla mnie zrobil...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je :) Pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne pączusie, jak z cukierni! Czekam na przepis na Twoje eklerki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności - w sam raz na tłusty czwartek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z przepisu zbyt rzadkie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com