piątek, 5 grudnia 2014

Babeczki czekoladowe z likierem Baileys

Czekoladowe babeczki wilgotne

Babeczki czekoladowe z likierem Baileys to pyszne, małe maleństwa, które sprawdzą się na nie jednym Christmas Party lub na same Święta Bożego Narodzenia. Rozpływają się w ustach, mocno czekoladowe, lekko chrupiące za sprawą migdałów i groszków czekoladowych, a przede wszystkim wilgotne, dzięki Baileysowi. Po prostu pyszne!
Wykorzystałam najnowsze w mojej kolekcji foremki silikonowe, ale sprawdzą się zwykłe formy na muffiny lub inne kształty głębszych foremek.



Przepis własny

SKŁADNIKI na około 12-15 babeczek w zależności od wielkości foremek:
2 jajka
200ml mleka
1 czubata łyżka miodu
85g masła
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki kakao
80g cukru brązowego
1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy)
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
100g groszków z gorzkiej czekolady
duża garść posiekanych migdałów bez skórek
likier Baileys do nasączenia babeczek

Masło roztapiamy i studzimy. Kiedy ostygnie dodajemy miód i mieszamy. W jednej misce umieszczamy masło z miodem, rozkłócone jajka i mleko. W drugiej pozostałe suche składniki. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy łyżką. Wsypujemy groszki czekoladowe oraz migdały; mieszamy tylko do połączenia.
Przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowe) lub do formy na muffiny wyłożonej papilotkami papierowymi.
Pieczemy 20-23 minuty w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu nakłuwamy babeczki patyczkiem i ostrożnie za pomocą małej łyżeczki nasączamy je likierem Baileys.

Bon Appétit!

Babeczki z likierem Baileys



7 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com