piątek, 20 marca 2015

Babka kokosowa na maślance

Babka kokosowa na święta


Puszysta i wilgotna babka kokosowa na maślance to kolejny wielkanocny wypiek. Jest łatwa do wykonania, a naprawdę pyszna. Będzie mi bardzo miło, jeśli zagości na Waszych Wielkanocnych stołach. Nie traci wilgotności, więc smakuje dobrze jeszcze na trzeci dzień! To naprawdę wyjątkowa babka z kokosowym aromatem (a do kokosowych wypieków mam słabość).



Wilgotna babka kokosowa

Babka kokosowa - przepis

Przepis Marthy Stewart

SKŁADNIKI:
170g miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka maślanki
niecałe 3/4 szklanki cukru (zmniejszyłam ilość cukru)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czubata szklanka wiórków kokosowych+2 łyżki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puch, długo i cierpliwie (ok.8 minut). Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia. Przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy naprzemiennie z maślanką. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką. Wykładamy ciasto do formy na babkę lub do keksówki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu trzymamy babkę w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut i dopiero uchylamy piekarnik.
Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy polewą i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

POLEWA:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki maślanki
2 łyżki wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)

Mieszamy jak na lukier cukier puder z maślanką do pożądanej konsystencji.


Bon Appétit!

Ciasto kokosowe na maślance

Pyszna babka kokosowa

Kokosowa babka wilgotna

Wielkanocne Smaki - edycja V

9 komentarzy:

  1. Maślanka dodaje puszystości.Babka kokosowa jest przepyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowej babki jeszcze nie jadłam. Zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z maślanką, bo zazwyczaj są apetycznie wilgotne :) Przepis na pewno do zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy 2/3 szklanki cukru pudru, to nie jest za dużo? Wszystko zużyje się do lukru i nie będzie to za słodkie? Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, trzymaj się przepisu. Obiecuje, że babka jest w sam raz ;-) Zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do przepisu Marthy, bo wydawało mi się, że to dużo.
      Żeby zrobić lukier musisz mieć 3/4 szklanki cukru pudru i odrobinę maślanki, żeby pokryć całą babę :)

      Pozdrawiam,
      Agata

      Usuń
    2. Anetko, trzymaj się przepisu. Obiecuje, że babka jest w sam raz ;-) Zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do przepisu Marthy, bo wydawało mi się, że to dużo.
      Żeby zrobić lukier musisz mieć 3/4 szklanki cukru pudru i odrobinę maślanki, żeby pokryć całą babę :)

      Pozdrawiam,
      Agata

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zawsze mam problem z dużą ilością cukru i resztkami lukru. Pozdrawiam, Aneta

      Usuń
  5. Musiała pięknie pachnieć kokosem :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com