Strony

piątek, 28 sierpnia 2015

Pikle ogórkowe z curry

przepis na pikle z ogórków z miodem
Pikle ogórkowe z curry

Pikle ogórkowe z curry i miodem idealne do kanapek i sałatek lub jako przekąska. Mają słodko-ostry smak i pasują również do obiadu. Nam bardzo smakują i często podjadamy je prosto ze słoika. Naprawdę polecam, bo to niebanalny sposób na ogórki!
PS. Fotografowałam słoiki przed pasteryzacją.
Zapraszam Was jak zawsze na Facebooka!

środa, 26 sierpnia 2015

Ciasto ucierane na kefirze z owocami

ciasto na kefirze z owocami przepis
Ciasto ucierane na kefirze z owocami

Ciasto ucierane na kefirze z owocami i kruszonką to kwintesencja lata!W dodatku nie zabierze Wam wiele czasu. Upały minęły, można uruchomić piekarnik i zaprosić koleżanki na mały, słodki poczęstunek przy kawie. Ciasto ładnie wyrasta, dodatek brzoskwiń i borówek wpisuje się tu perfekcyjnie, a zwieńczeniem jest kruszonka kokosowo-lawendowa. Moje uwielbienie do lawendy w wypiekach rośnie z roku na rok i nie wyobrażam sobie teraz pieczenia bez słoika cukru lawendowego. W tym sezonie zrobiłam go już dwa razy i ciągle znika! 
Kolejnym słodkim wypiekiem jaki zaprezentuję będzie sernik z musem borówkowym. Już teraz zapraszam!

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Cukier miętowy

cukier miętowy jak zrobic
Cukier miętowy

Cukier miętowy to świetny dodatek do popularnych drinków jak mojito, czy mojito arbuzowe. Ale nie tylko!Warto przygotować taki cukier do ozdoby wszelakich babeczek, ciasteczek, deserów lub ciast. Przyda się również do obtoczenia szklanek, kiedy serwujemy w nich drinki. A jak go zrobić? Przeczytajcie poniżej. 

czwartek, 20 sierpnia 2015

Sernik z musem brzoskwiniowym na zimno

Sernik z mascarpone z brzoskwiniami
Sernik z musem brzoskwiniowym na zimno

Sernik z musem brzoskwiniowym na zimno to hit tego lata! Wymyśliłam go leżąc sobie na leżaku w trakcie tych największych upałów. Omijałam piekarnik z daleka, na słodkości zresztą nie miałam ochoty. Ale zaplanowałam, że jak tylko temperatura lekko spadnie na pewno coś wyczaruje. To deser na zimno na bazie serka mascarpone, serka homogenizowanego o smaku waniliowym oraz musu z brzoskwiń i galaretek. Całość na biszkoptach savoiardi, które zapewniają idealny spód bez pieczenia. Bardzo lekki i delikatny serniczek, który serdecznie Wam polecam.
A po głowie krąży mi już kolejny pomysł na sernik na zimno i mam nadzieję, że uda mi się go jak najszybciej urzeczywistnić. 

wtorek, 18 sierpnia 2015

Panzanella


przepis na panzanellę
Panzanella

Panzanella to włoska sałatka, wywodząca się z Toskanii przygotowywana na wiele sposobów. Wykorzystuje się do niej pomidory, na które obecnie trwa sezon. Jest ich naprawdę pod dostatkiem, do wyboru, do koloru! Sałatka jest prosta, składa się w oryginale z pomidorów i czerstwego chleba bez soli, jednak można ją urozmaicić poprzez dodanie cebuli, kaparów, pieczonej papryki, filecików anchois, czy posiekanej papryki chili. We Włoszech chleb rozmiękcza się w wodzie i odciska, u mnie z kolei przygotowuje się go na patelni, by lekko zezłocony i wrzucony do sałatki pochłonął sos wytworzony z pomidorów, oliwy i octu. Ten chrupki akcent w sałatce dodaje jej atrakcyjności, dlatego tak często przygotowuję ją w tym okresie.
Na letnią szybką kolację jak znalazł!

wtorek, 11 sierpnia 2015

Smoothie z mango i chia

Smoothie z mango i nasionami chia
Smoothie z mango i chia

Smoothie z mango i chia to pomysł na doskonałe śniadanie, które z powodzeniem zabierzecie do pracy. Ostatnio bardzo modne stały się śniadania w "pudełkach", a także w "słoikach". Wystarczy zaopatrzyć się w taki gadżet i codziennie wyczarować coś dobrego, czego pozazdroszczą Wam współpracownicy. Smoothie z mango i chia jest bardzo syte, a robi się je dosłownie w mig!Pokrojone mango wrzucamy do blendera, zalewamy kefirem i dosładzamy miodem. Możecie również użyć tego, co akurat zalega  w Waszej lodówce lub co najbardziej lubicie. Z pewnością będzie smakować zarówno ze zwykłym mlekiem, jak i migdałowym, kokosowym, a także z jogurtem naturalnym.
Dodatkowo do smoothie dodaję nasionka chia, które zazwyczaj przygotowuję na noc i trzymam w lodówce. Ale przeczytajcie przepis i szybciutko sami się przekonacie, jakie to dobre!
Niefortunnie podałam słomki do smoothie, ponieważ jest dość gęste. Najprościej zjeść je w takiej postaci za pomocą łyżki lub po prostu rozrzedzić mlekiem i wówczas wypić. Tak czy siak jest po prostu pyszne i zdrowe. 

piątek, 7 sierpnia 2015

Pleśniak z czarną porzeczką

pleśniak przepis
Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak co prawda jest już na blogu Klik!, jednak nie mogłam sobie odmówić przyjemności upieczenia go ze świeżymi owocami. Użyłam czarnych porzeczek, a także tegorocznej frużeliny z czerwonej porzeczki. Pyszne maślane, kruche ciasto umieściłam tym razem w tortownicy, tak dla odmiany. Zazwyczaj pleśniak jest pieczony przeze mnie w prostokątnej formie, a tym razem chciałam go lepiej zaprezentować. Może ktoś z Was go jeszcze nie piekł, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. To naprawdę klasyka letnich ciast!
PS. Dła ułatwienia zagniotłam ciasto wieczorem, chłodziłam w lodówce całą noc, a rano upiekłam ciasto.
Zajrzyjcie na Facebooka, gdzie publikuję więcej informacji :-)

środa, 5 sierpnia 2015

Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej
Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej to bardzo prosta i pożywna zupa idealna na tę porę roku. Prosta w przygotowaniu, podana w towarzystwie pesto i kleksa z jogurtu naturalnego. Pożywna, a jednocześnie bardzo lekka.
Dodatek pesto sprawdzi się tu znakomicie. Ja przygotowałam pesto bazyliowo-pietruszkowe z przeze mnie uprawianymi ziołami. Poniżej znajdziecie kilka "pestowych" przepisów:

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Recenzja książki Julie Schwob "Pyszna Hiszpania"

Pyszna Hiszpania recenzja
Recenzja książki Julie Schwob "Pyszna Hiszpania"


Jakże mnie ucieszyła ta książka!To już trzecia część serii książek tej autorki i nosi tytuł "Pyszna Hiszpania". Dotychczas mieliście okazję zapoznać się z moimi recenzjami "Smaki Indii" i "Tajskie smaki"
Podobnie jak dwie poprzednie książka ma tą samą szatę graficzną, rozmiar, a także układ.
Przenosimy się w niej do słonecznej Hiszpanii, by poznatc receptury na dania ze wszystkich rejonów tego pięknego kraju.