Strony

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Recenzja książki Julie Schwob "Pyszna Hiszpania"

Pyszna Hiszpania recenzja
Recenzja książki Julie Schwob "Pyszna Hiszpania"


Jakże mnie ucieszyła ta książka!To już trzecia część serii książek tej autorki i nosi tytuł "Pyszna Hiszpania". Dotychczas mieliście okazję zapoznać się z moimi recenzjami "Smaki Indii" i "Tajskie smaki"
Podobnie jak dwie poprzednie książka ma tą samą szatę graficzną, rozmiar, a także układ.
Przenosimy się w niej do słonecznej Hiszpanii, by poznatc receptury na dania ze wszystkich rejonów tego pięknego kraju.

Znajdziemy tu 50 przepisów na klasyczne dania kuchni hiszpańskiej oraz dania, o których istnieniu nie wiedzieliśmy. Znane tapas, chłodnik gazpacho, krem kataloński, czy paella poprzez bardziej skomplikowane escabeche z małżami, ośmiornicę po galicyjsku lub papryczki piquillos z dorszem. Tu muszę Was zmartwić, bo podejrzewam, że niektórych składników nie uda Wam się zakupić w Polsce (w większości to ryby i owoce morza). Najlepiej przenieść się do wakacyjnych kurortów hiszpańskich i skosztować tych dań właśnie u źródła!Ole! :)
Za to we własnej kuchni z pewnością przygotujecie dania z mojego bloga:
Zachwyciły mnie również receptury na Daktyle nadziewane chorizo, Sałatka murcjańska, Ziemniaki z sosem pomidorowym oraz brzoskwinie w winie z La Rioja.
Hiszpania jest krajem z bogatą kuchnią, bardzo różnorodną, ale też ciężko opisać ją w kilku słowach. Dzieli się na wiele regionów, a każdy z nich zachowuje swoją odrębność kulinarną. Julie Schwob postarała się by w tej niewielkiej książce zmieścić przepisy najbardziej charakterystyczne dla tego kraju. Jest zaproszeniem i zachętą do odbycia podróży po regionach Hiszpanii i próbowania typowych hiszpańskich dań. Dla mnie Hiszpania wiąże się nierozerwalnie z kulturą jedzenia. To piękny kraj o wspaniałych korzeniach, zabytkach, muzyce, a także języku, ale urzeka również, a może przede wszystkim swoimi smakami i kolorami.


Warto zajrzeć na stronę internetową pisarki Klik!, na której znajdziemy najnowsze informacje o jej zawodowych dokonaniach. Julie bowiem czynnie pisze i fotografuje dla wielu magazynów, a także wydaje nowe książki. Nie mogę się doczekać Kuchni brazylijskiej w jej wydaniu! Ale mam nadzieję, że wydawnictwo nie pozwoli nam długo czekać.

Do kolejnego przeczytania,
Agata

Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Ilość stron: 141
Cena: 34,99 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com