Strony

piątek, 7 sierpnia 2015

Pleśniak z czarną porzeczką

pleśniak przepis
Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak co prawda jest już na blogu Klik!, jednak nie mogłam sobie odmówić przyjemności upieczenia go ze świeżymi owocami. Użyłam czarnych porzeczek, a także tegorocznej frużeliny z czerwonej porzeczki. Pyszne maślane, kruche ciasto umieściłam tym razem w tortownicy, tak dla odmiany. Zazwyczaj pleśniak jest pieczony przeze mnie w prostokątnej formie, a tym razem chciałam go lepiej zaprezentować. Może ktoś z Was go jeszcze nie piekł, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. To naprawdę klasyka letnich ciast!
PS. Dła ułatwienia zagniotłam ciasto wieczorem, chłodziłam w lodówce całą noc, a rano upiekłam ciasto.
Zajrzyjcie na Facebooka, gdzie publikuję więcej informacji :-)
Pleśniak z porzeczkami


Pleśniak z porzeczkami przepis

Przepis własny

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
200g zimnego masła
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2/3 szklanki cukru
1 łyżka śmietany 18 %
szczypta soli

oraz:
200g cukru do bezy
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub jak u mnie kilka łyżek frużeliny z czerwonej porzeczki
kasza manna i czubata łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 0,5-0,7 kg czarnej porzeczki (przebranej, umytej i osuszonej)
szczypta soli

Tortownica 27cm wyłożona papierem do pieczenia, posmarowana masłem i posypana obficie zmielonymi migdałami

Masło siekamy na kawałki i łączymy z mąką, proszkiem, solą i cukrem. Rozcieramy palcami jak kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zarabiamy ciasto. Będzie bardzo sypkie, więc jeśli chcecie ułatwić sobie pracę dodajcie jeszcze 1-2 łyżki zimnej wody lub więcej śmietany.
Ciasto dzielimy na 3 części i formujemy kule.
1. część największa, która stanowi spód ciasta
2. część średniej wielkości, do której dodajemy kakao i szybko zagniatamy ponownie
3. część najmniejsza, która będzie stanowić wierzch ciasta

Każdą z części zawijamy osobno w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce do stwardnienia (ok. 2-3 godzin lub całą noc). W tym czasie (pod koniec chłodzenia ciasta) ubijamy pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy po 1 łyżce cukru i dokładnie ubijamy, pamiętając by robić to naprawdę wolno i cierpliwie jak w przypadku bezy.

Dno formy wykładamy najwiekszą częścią ciasta. Dobrym sposobem jest starcie całej kulki na grubych oczkach tarki i dociśnięcie do spodu ręką (ja preferuję ten sposób). Rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki lub frużelinę. Posypujemy zmielonymi migdałami. Wykładamy osuszone porzeczki, dokładnie wymieszane z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Na to ścieramy warstwę kakaową również na tarce o grubych oczkach, lekko dociskamy. Nakładamy pianę z białek równomiernie ją rozprowadzając i ścieramy najmniejszą część ciasta.
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 40-45 minut. Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 160 stopni, żeby ciasto rosło wolno, równomiernie i żeby wierzch się nie spiekł. Jeśli piekarnik grzeje za mocno przykrywam wierzch ciasta folią aluminiową.
Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero kroimy najlepiej szerokim, ząbkowanym nożem.

Moja uwaga: Ciasto smakuje według mnie najlepiej na drugi dzień, kiedy najdzie frużeliną z porzeczki i bezą. Kroi się również lepiej. Ja swoje ciasto kroiłam w kilka godzin po upieczeniu i był problem z krojeniem, żeby ładnie zaprezentować je Wam do zdjęcia.

Bon Appétit!

Pleśniak ciasto

Pleśniak ciasto

Najlepszy pleśniak z porzeczkami


4 komentarze:

  1. Plesniaka lata nie robilam ,zachecilas mnie ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czasem piekę pleśniaka, ale zamiast porzeczek używam dżemu wiśniowego. Ciasto też wychodzi pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, poczekam aż temperatura powietrza trochę spadnie i przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com