Jajka zapiekane ze szpinakiem i parmezanem to świetna odmiana dla zwykłych jaj po florencku czy też mdłego szpinaku, którego nie każdy toleruje. Możliwości na zrobienie tego dania jest tak wiele, że nie sposób ich wymienić. Możecie je zrobić w kokilkach, dzięki czemu danie będzie wyglądać bardzo efektownie i podać do niego świeżą bagietkę. Świetnie sprawdzi się dodanie ugotowanego makaronu i wymieszanie ze szpinakiem, a następnie zapiekanie. Możecie również dodawać różnorodne składniki, jak szynka parmeńska, świeże, obrane ze skóry pomidory oraz bazylię.
Jeśli przygotowujecie szpinak na śniadanie dodajcie grillowane kawałki boczku. Palce lizać!
Zapraszam również na pyszne Tartaletki ze szpinakiem.
Zapraszam również na pyszne Tartaletki ze szpinakiem.
Pomysł na udoskonalenie dania własny
SKŁADNIKI dla 2-3 osób:
3 duże pęczki szpinaku w rozmiarze XXL :)
2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
sól morska, pieprz kolorowy
szczypta gałki muszkatołowej
2 jajka
świeżo starty parmezan
szczypta słodkiej papryki pimenton (lub zwykłej papryki)
W garnku rozgrzewam masło i wrzucam umyty i posiekany szpinak. Czekam, aż woda odparuje. Jeśli wody zbierze się więcej należy ją odcedzić. Przyprawiam szpinak solą, pieprzem, gałką i czosnkiem.
Wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wbijam ostrożnie 2 jajka. Ścieram parmezan. Całość posypuję papryką wędzoną pimenton.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na czas ścięcia jajek. Zazwyczaj jest to ok. 15 minut.
Tak zapieczony szpinak jem z pieczywem.
Tak zapieczony szpinak jem z pieczywem.