Na pewno lubicie grillować jak większość naszego narodu. To fajna forma spędzania wolnego czasu i integracji na świeżym powietrzu. Oczywiście z perspektywy kulinarnej jest to również bardzo przyjemne zajęcie do którego ja zawsze się garnę. Bardzo lubię marynować mięso, na różne sposoby. Tym razem chciałam Wam pokazać ciekawy sposób na drób, a konkretnie piersi z kurczaka w połączeniu z pieczarkami i żółtą papryką. Nie są to wypasione szaszłyki, które czasem robię, a wtedy znajdują się tam właściwie wszystkie warzywa sezonowe, jak: bakłażan, cukinia, kolorowe papryki, pieczarki, cebula, czosnek.
Tym razem skromnie, ale aromatycznie. Podstawą marynaty jest ocet balsamiczny. Niezastąpiony w mojej kuchni. Spróbujcie tych szaszłyków koniecznie, póki sezon grillowy w pełni.
Miłego długiego weekendu!
Polecam również inne przepisy grillowe:
Cukinia z grilla
Pstrąg z grilla
Łosoś z grilla z warzywami
Grillowany karczek
Krewetki
Miłego długiego weekendu!
Polecam również inne przepisy grillowe:
Cukinia z grilla
Pstrąg z grilla
Łosoś z grilla z warzywami
Grillowany karczek
Krewetki
Przepis własny
SKŁADNIKI:
3 piersi z kurczaka
2 papryki żółte
ok. 50 dkg pieczarek (małych)
MARYNATA:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
płatki chili
2-3 łyżki przyprawy tureckiej do drobiu*
* mieszanka takich ziół jak: płatki chili, majeranek, oregano, słodka papryka
Piersi z kurczaka oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski. Ja do tego celu używam zawsze miski szklanej lub metalowej. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze części. Pieczarki umyć, jeśli istnieje potrzeba to obrać, przekroić wzdłuż na pół. Polać wszystko obficie oliwą, octem balsamicznym i posypać płatkami chili. Dodatkowo użyłam przyprawy tureckiej - mieszanki do drobiu. Ale jeśli nie dysponujecie taką przyprawą w zupełności wystarczy oliwa, ocet, suszone oregano i majeranek oraz płatki chili.
W tej marynacie powinniśmy trzymać mięso i warzywa całą noc lub przynajmniej kilka godzin.
Grillujemy do miękkości i zrumienienia.
Grillowac lubie, ale z racji braku ogrodka rzadko to robie. Co wcale nie znaczy, ze nie moge sobie takich szaszlyczkow przygotowac w piekarniku :) Wiadomo, to nie to samo, ale jak sie nie ma co sie lubi...
OdpowiedzUsuńOcet balsamiczny to niezastąpiony produkt w kuchni. Ale apetycznie dziś u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń