Strony

piątek, 23 sierpnia 2013

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana w stylu greckim z fetą, chili i pomidorami, a do tego pyszny dressing na bazie oliwy z oliwek, bazylii, natki pietruszki i balsamico. To może być pyszna letnia kolacja podana w ogrodzie lub na tarasie. I ja właśnie taką przygotowałam podczas pięknego, sierpniowego wieczoru. Upiekłam chleb orkiszowy z ziarnami dyni, podałam również małe koreczki z oliwkami, grillowaną cukinią i fetą. Dla ochłody zimne piwo. W dodatku naprawdę greckie, bo podczas tygodnia greckiego w Lidlu zakupiłam piwo Mythos, produkowane w Thessalonikach. Nie smakuje tak dobrze, jak na plaży w Grecji, ale gasi pragnienie idealnie.
Wykorzystajcie jeszcze ciepłe dni i spędzajcie dużo czasu na powietrzu, zajadając się takimi przysmakami :-)


Przepis własny

SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości bakłażan
ok. 100-150 g sera feta
1 duży pomidor
połowa papryki chili
duży ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki
sól
oliwa z oliwek EV (parę łyżek do dressingu)
1 łyżka balsamico

oraz:
kilka wykałaczek
oliwa do smażenia
glassa balsamiczna do dekoracji

Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich solimy i odstawiamy na ok. 30 minut, aż puszczą wodę. Każdy plaster płuczemy pod wodą i osuszamy. Smażymy z obu stron na oliwie z oliwek po 2-3 minuty, aż zmiękną. Układamy na dużej desce lub talerzu.

FARSZ:
Fetę rozgniatamy widelcem, przeciskamy ząbek czosnku, dodajemy posiekaną papryczkę. Mieszamy i układamy tak przygotowany farsz na plastrach bakłażana.
Na farsz kładziemy małe kawałki pomidora i zwijamy w rulon oraz zabezpieczamy wykałaczką.
Polewamy dressingiem.

DRESSING:
Parę listków bazylii utłuc w moździerzu z posiekaną natką pietruszki. Dodać oliwę z oliwek i łyżkę balsamico. Polać roladki. Ozdobić natką,  listkami bazylii i glassą balsamiczną.
Podawać z pieczywem lub solo. Obowiązkowo popijać zimnym piwem lub białym winem :)


Bon Appétit!





8 komentarzy:

  1. Mi niestety pierwsze roladki z bakłażana nie wyszły, będę próbować ponownie. Bakłażan był twardy i feta za słona ;) Podoba mi się Twoja wersja. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamusiu, jakie to musialo byc smaczne!
    (A kufel zimnego piwka w tle rozgrzewa moje serce :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie dziś u Ciebie Agato. Pyszne połączenie :)

    Pozdrawiam,

    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tez były ostatnio roladki, ale nieco inne.Na Twoje chętnie się wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę taką jedną poprosić?:)Świetny pomysł na przystawkę, do wypróbowania na następnej imprezie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę, wybierałam się do Grecji w tym roku, i znów na planach się zakończyło. Nie jest mi dane....
    Jestem przekonana, że Grecja to moje klimaty. Ale cóż, już teraz zacznę planować wyjazd na przyszły rok ;)
    Na ten czas musze się zadowolic smakami włoskimi :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, Grecja koniecznie w przyszłym roku. Ja już za nią Tęsknię. Kocham ten kraj!

      Również pozdrawiam!

      Usuń
  7. Kocham Grecje i greckie przysmaki...a cukinie mam hmm..

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com