Łosoś z patelni na święta to szybka propozycja dla tych, którzy za karpiem nie przepadają i na Wigilię wybierają inne ryby. Łososia wystarczy krótko smażyć na patelni, dlatego danie nie jest skomplikowane.
Siła tkwi w dodatkach, które możecie przygotować wcześniej. Warto zrobić ich kilka, a wtedy takie danie wpisuje się przede wszystkim w menu bożonarodzeniowe.
Ja zaproponowałam chutney z czarnej porzeczki. To podpatrzony u Jamiego O. pomysł, który przygotowuje taki chutney z różnych owoców jako dodatek do mięs i ryb. Zresztą dobrze mi znany, ponieważ w moim domu rodzinnym podaje się np. pieczonego indyka z nadzieniem, a do niego borówkę brusznicę przygotowaną na sposób słodko-wytrawny. Tak się złożyło, że posiadam większą ilość własnego dżemu porzeczkowego, a do łososia (i do indyka lub kaczki, ale o tym w innym wpisie) moim zdaniem pasuje on idealnie. Wszystko okraszone również posiekanymi pistacjami, dzięki czemu danie zyskuje na swojej wyjątkowości. Jest to jedno z moich ulubionych dań rybnych i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. A może zagości na stole wigilijnym lub jako główne danie w dniu Bożego Narodzenia.