Strony

poniedziałek, 29 września 2014

Domowe frytki z piekarnika

Jak zrobic domowe frytki w piekarniku

Domowe frytki z piekarnika to jest to! Młode ziemniaki posypane solą morską, pimentonem i skropione oliwą z oliwek. Podane z domowej roboty pastą czosnkową lub tradycyjnie z ketchupem.
Nie wymagają wiele pracy. Pieczenie również nie zajmuje dużo czasu, a to o wiele zdrowsza wersja tradycyjnych frytek.
Użyłam odmiany orlik, ale możecie spróbować swojej ulubionej odmiany ziemniaków.

Frytki z piekarnika

Przepis własny

SKŁADNIKI:
3-4 duże ziemniaki
sól, pimenton dulce (hiszpańska papryka wędzona)*
3 łyżki oliwy z oliwek

*możecie użyć zwykłej słodkiej papryki lub ulubionych ziół: oregano, majeranek, zioła prowansalskie

Ziemniaki dokładnie obieramy i kroimy na desce na kształt frytek. Wrzucamy do metalowej miski, posypujemy solą morską, pimentonem i skrapiamy oliwą. Mieszamy.
Przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki nie mogą się ze sobą stykać, dlatego zachowujemy odstępy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni na najwyższym poziomie piekarnika, a następnie przestawiamy na funkcję termoobiegu i pieczemy 10 minut. Po tym czasie frytki powinny być miękkie w środku, a jednocześnie chrupiące z wierzchu.
Moja uwaga: W trakcie pieczenia możecie przemieszać frytki, ale bardzo delikatnie.


Bon Appétit!

Frytki z piekarnika przepis

Frytki z piekarnika


6 komentarzy:

  1. Cudowne! Aż zachciało mi się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem robię takie frytki jak mnie nadejdzie ochota na fast food. Są smaczne i dużo zdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe frytki są najlepsze. Ja swoje też często posypują papryką. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa opcja z tą papryczką wędzoną, bo ostatnio mam na nią fazę

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe zdecydowanie najlepsze. I do tego sosik, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super urozmaicenie i zawsze dużo zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com