Strony

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka z kuskusu z fetą



Sałatka z kuskusu z fetą i grillowaną cukinią to moja kolejna propozycja na noworoczne oczyszczanie organizmu, a także z myślą o wiosennym odchudzaniu. Świetny dobór składników!Wszystkie smaki łączą się perfekcyjnie. Jedna z lepszych sałatek, którą powtarzam dość często. Możecie pokusić się o modyfikacje, ale sugerowałabym je tylko w wypadku ilości. Ja często wszystko robię na oko, nigdy nie odmierzam kaszki, ile jej wyjdzie, tyle zjem :-)
Jeśli szukacie czegoś pożywnego na lunch do pracy to gorąco polecam, bo sałatkę możecie przygotować wieczorem i już następnego dnia cieszyć się dobrym i zdrowym obiadem. Tego typu sałatki są szybkie do przygotowania i szczerze przyznam, że obecnie zajadam się właśnie nimi prawie codziennie.

Polecam również inne przepisy na sałatki:

Przepis autorski

SKŁADNIKI:
1-1,5 szklanki suchej kaszki kuskus
1 większe awokado
ok.100g sera feta
1 duża cukinia
kilkanaście pomidorów Cherry (koktajlowych)
3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
oliwa z oliwek w sprayu lub z butelki
sól morska

Kaszkę kuskus wsypać do miski, dodać odrobinę zmielonej soli morskiej oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Rozcierać w palcach przez chwilę, a następnie dodać gorącą wodę powyżej 1 cm nad kaszką i przykryć na 5 minut. Następnie zamieszać kaszkę widelcem i przestudzić.
Na patelni grillować pokrojoną w plastry cukinię, uprzednio spryskaną oliwą z oliwek. Grillować do czasu, aż się zrumieni i zmięknie. Pod koniec dodać przepołowione pomidorki i chwilkę smażyć (ok. 2 minuty).
Awokado przepołowić, obrać, pozbawić pestki i pokroić w grubą kostkę. Skropić obficie sokiem z cytryny, by się nie utleniło (wtedy będzie ciemne).
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać rozdrobnioną fetę i ziarna słonecznika.
Polać dressingiem.


DRESSING:
1/3 szklanki oliwy z oliwek EV
2 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
świeżo mielony pieprz
pół łyżeczki papryki wędzonej pimenton lub słodkiej

Oliwę, ocet, sok z cytryny, czosnek, miód, pieprz i paprykę umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i wstrząsamy, aż powstanie dressing i wszystkie składniki się połączą. Możemy oczywiście wymieszać je również w miseczce lub kubku.
Sałatkę podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce. Przed podaniem najlepiej jednak ją ocieplić do temp.pokojowej.

Bon Appétit!




12 komentarzy:

  1. Wspaniala, kojarzy sie z cieplymi letnimi miesiacami...

    OdpowiedzUsuń
  2. artystyczne wykonanie a kuskus jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda ta sałatka, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć! Bardzo fajna propozycja. Szkoda, że cukinia jest teraz taka droga. Używam jej w kuchni głównie latem, a zimą częściej wykorzystuje to co tanie: marchewki, selery i cebulę.

    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obecnie w marketach można spotkać mini cukinie, które właśnie teraz są najlepsze i świetnie pasują do sałatek.
      Nie są wcale drogie. Poza tym do sałatki wystarczy 1 średniej wielkości cukinia, za którą zapłacisz góra 2 zł :)

      Pozdrawiam,

      Agata

      Usuń
  5. dla mnie bomba!! nie tylko witaminowa ale i wizualna -milo popatrzeć a jeszcze milej schrupac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
    Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    dobra dieta

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna sałatka! Pięknie wygląda i na pewno dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśmienita sałatka!!!
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Latem robię bardzo podobną, tylko najczęściej do dressingu dodaję ocet balsamiczny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka pycha, uwielbiam kuskus, resztę składników też:-) Nie dodałam awokado, ale i bez niego jest pyszna. Za to od siebie dodałam tymianek do cukinii-tak lubię, a sałatkę podałam na rukoli.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com