Strony

poniedziałek, 29 września 2014

Domowe frytki z piekarnika

Jak zrobic domowe frytki w piekarniku

Domowe frytki z piekarnika to jest to! Młode ziemniaki posypane solą morską, pimentonem i skropione oliwą z oliwek. Podane z domowej roboty pastą czosnkową lub tradycyjnie z ketchupem.
Nie wymagają wiele pracy. Pieczenie również nie zajmuje dużo czasu, a to o wiele zdrowsza wersja tradycyjnych frytek.
Użyłam odmiany orlik, ale możecie spróbować swojej ulubionej odmiany ziemniaków.

piątek, 26 września 2014

Ciasto dyniowe z czekoladą

Ucierane ciasto dyniowe z czekoladą

Czekoladowe ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z czekoladą powstało z potrzeby chwili i przeogromnej ochoty na coś słodkiego. Chciałam również wykorzystać rozkrojoną dynię i przetestować jakiś nowy przepis. A że uwielbiam takie ciasta to właśnie dlatego zdecydowałam się na tę słodycz.
Przepyszne, wilgotne ciasto, które umili Wam jesienne popołudnia. Naprawdę polecam i szczerze powiem, że będę częściej do niego wracać.
A do tego kawa zbożowa...mmm...:-)

środa, 24 września 2014

Gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią

Jesienny gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią

Gulasz z kurczakiem i pieczoną dynią, z dużą ilością korzennych przypraw, lekko pikantny. Typowy jesienny obiad, który możemy serwować z ryżem, kaszami czy pieczywem.
Danie bardzo uniwersalne, które możemy zmienić wedle upodobań. Mam na nie wiele pomysłów. Na pewno będzie smakować idealnie z namoczoną wcześniej i ugotowaną ciecierzycą. Do dania pasują również podsmażone pieczarki lub grzyby, na które mamy obecnie sezon.
W każdym razie polecam Wam przepis i dajcie znać jak smakowało! :-)

poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety- przepis

Sałatka z buraków i fety jest jedną z moich ulubionych. Bardzo zdrowa, lekka, z minimalną ilością składników. To rodzaj idealnej przystawki podawanej przed głównym daniem. Pięknie się prezentuje ze względu na estetykę podania. Jestem pewna, że taką sałatką zaskoczycie swoich gości!

piątek, 19 września 2014

Placuszki z jabłkami - przepis

Szybkie placki z jabłkami

Najwspanialsze placuszki z jabłkami na bazie jogurtu naturalnego!Uwielbiam je! Zwłaszcza jesienią i zimą mogę je wcinać nieustannie na obiad lub deser. Zjem kilka porządnych sztuk, zwyczajnie z cukrem pudrem i cynamonem, a jeśli mam ochotę na wyjątkową słodycz sięgam po Marmoladę śliwkową. W tym roku zrobiłam całkiem pokaźną jej ilość. Przyprawiłam cynamonem i wanilią. To idealny dodatek do tych placuszków!
Zapraszam po przepis!

czwartek, 18 września 2014

Zupa krem z pieczonej papryki

Przepis na zupę z papryki

Najlepsza zupa krem z pieczonej papryki i pieczonego czosnku. Idealna jesienią i zimą. Rozgrzewa, jeśli dodamy chili lub innych rozgrzewających przypraw. Ja zazwyczaj przygotowuję ją w sposób, jaki prezentuję Wam dzisiaj. Nie chcę bowiem zakłócać słodyczy papryki i pieczonego czosnku. 
To zupa z tych łatwych, choć może nie takich szybkich ze względu na długość pieczenia papryki. Warto jednak poświęcić swój czas na jej przygotowanie. Będzie Wam smakować, jestem o tym przekonana!

wtorek, 16 września 2014

Sok z aronii - przepis

Przepis na sok z aronii

Sok z aronii to prawdziwe lekarstwo na zimę. Ciągle niedoceniana u nas aronia jest zródłem wielu witamin, jak: C, A, E, PP, B9 (kwas foliowy). Zawiera również bogactwo antocyjanów, dzięki którym ma tak piękną barwę. Stosowana jest przez osoby z wysokim ciśnieniem, skutecznie je obniżając. Zapobiega żylakom i pękaniu naczynek włosowatych. Spowalnia proces starzenia. Leczy również przeziębienia. Sok z aronii można pić rozcieńczony z wodą lub herbatą. Świetnie smakuje zimową porą!

poniedziałek, 15 września 2014

Makaron alla puttanesca

Makaron alla puttanesca przepis

Makaron puttanesca, a dokładniej penne alla puttanesca. We Włoszech znany pod nazwą "makaron ladacznicy". Rodem z Kampanii. Jego głównymi, niezmiennymi składnikami są fileciki anchois, kapary i oliwki. 
Robię go z domowym sosem pomidorowym. Latem smakuje wyjątkowo i jest to jedno z moich ulubionych dań. 

niedziela, 14 września 2014

Indyk w sosie koperkowym

Indyk w sosie koperkowym

Indyk w sosie koperkowym to trafny wybór na niedzielny obiad, ale nie tylko. Chude mięso z indyka, młode ziemniaki, duża ilość koperku oraz sałata. Przepis nawet dla tych najwybredniejszych kubków smakowych. Prosty i szybki, a jednocześnie wykwintny. Jeśli zadajecie sobie właśnie pytanie: Co zrobić na obiad? To odpowiedź jest prosta!Właśnie indyka w sosie koperkowym, a na pewno nie będziecie zawiedzeni. 
Jeśli jeszcze nie doceniliście walorów smakowych, a także zdrowotnych mięsa z indyka zapewniam, że sprzyja w diecie ze względu na małą kaloryczność, niską zawartość tłuszczu, ale za to jest wysoko białkowy. Mięso indycze ma bardzo delikatną strukturę i nie wymaga długotrwałej obróbki.

piątek, 12 września 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście - przepis

Najlepsza, najprostsza i najsmaczniejsza szarlotka na kruchym cieście. Tego przepisu nie zamieniłabym na żaden inny i chyba nie będę już nigdy testować innych szarlotek na kruchym spodzie :-) Maślany spód na jajkach (żółtkach) od szczęśliwych kurek ze wsi, jabłka antonówki od starszej Pani z jej ogrodu, mieszanka do szarlotki, którą zawsze przygotowuję sama. Brzmi pysznie, co?
Spróbujcie, a sami się przekonacie, że to nie przechwałki, tylko najlepsze ciasto z jabłkami, jakie kiedykolwiek jedliście!

środa, 10 września 2014

Zalewajka z grzybami

Zalewajka ze świeżych grzybów - przepis

Przepis na zalewajkę z grzybami

Najlepsza zalewajka ze świeżych grzybów według przepisu mojej mamy. Na domowej roboty zakwasie z grzybami zebranymi przez nas w lesie. Smakuje naprawdę wybornie. To prawdziwy smak jesieni i tradycyjne danie Kuchni Polskiej!
Wraz z rozpoczęciem grzybobrania ta zupa pojawiała się w moim rodzinnym domu kilka razy w sezonie, aż do dnia dzisiejszego, kiedy tylko sami zbierzemy wspólnymi siłami grzyby w pobliskich lasach.

poniedziałek, 8 września 2014

Sałatka z kuskusem i bakłażanem

Sałatka z kuskusem, bakłażanem i fetą do pracy

Sałatka z kuskusem i bakłażanem to idealny sposób na pyszny lunch do pracy, który możemy zapakować w słoik lub pojemnik plastikowy. To złudzenia przypomina sałatkę, którą prezentowałam niedawno (Klik!). Tym razem poprzez dodanie kaszki kuskus staje się ona bardziej treściwa. Można ją z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Wiem, że poszukujecie pomysłów na szybkie obiady do pracy i stąd taka prezentacja sałatki. 
Naprawdę polecam!Przyznam się Wam, że kocham tę sałatkę :-)

niedziela, 7 września 2014

Leczo w słoikach na zimę

Leczo na zimę przepis

Leczo w słoikach na zimę przygotowuję dopiero od dwóch lat. Przyznam, że przy ilości jaką robię jest to męczące. Kilka ładnych godzin krojenia, mieszania, gotowania i pasteryzowania. Mimo tego trudu i bólu w prawej ręce nie mogę jednak odmówić sobie zapakowania tych najlepszych smaków lata w słoiki. Mam nadzieję, że i Wam moje leczo przywoła te smaki w zimowe dni. Zimą wystarczy tylko je podgrzać lub dodać podsmażoną kiełbasę, a obiad gotowy będzie w mig.
Co do samego przygotowania, danie nie jest wymagające. Nie musicie ściśle trzymać się proporcji, gdyż i u mnie są często zmienne (niezmienna jest ilość papryki 5kg, ponieważ kupuję zawsze w workach tak pakowanych).

piątek, 5 września 2014

Keftedes- pulpeciki w sosie pomidorowym

Greckie pulpeciki keftedes przepis

Keftedes, czyli greckie pulpeciki w sosie pomidorowym. Jedno z najbardziej popularnych greckich dań. U mnie w wersji z cielęciny. Bogato przyprawione, bardzo aromatyczne za sprawą cynamonu, gałki muszkatołowej oraz dużej ilości natki pietruszki. W naturalnym sosie pomidorowym (z malinówek! PRZEPIS) doprawionym czosnkiem, oregano i chili.
Nie mogę sobie wyobrazić lepszego obiadu!I wcale nie przerażajcie się ilością!Pulpeciki są małe i można ich zjeść naprawdę dużo. Ale jeśli uważacie, że taka ilość to przesada, zmniejszcie proporcje.
Pulpeciki smażyłam na maśle, dzięki czemu dodatkowo zyskują na smaku. Jest jednak wiele wariantów ich wykonania. Dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie kalorii najlepszym sposobem będzie upieczenie tych mięsnych kuleczek w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

czwartek, 4 września 2014

Zaproszenie na imprezę z Lordem Somersby



Lord Somersby słynie z najlepszych, najbardziej odjechanych, wręcz kosmicznych imprez!I na zakończenie lata organizuje niesamowite PARTY LIKE A LORD w Polsce! Miejsce: Warszawa-Instytut Wysokich Napięć, ul. Mory 8, data: 27.09.2014; wstęp od 20:30. 
Wszystkie informacje znajdziecie na stronie www.somersby.pl

środa, 3 września 2014

Proste ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami przepis

To bardzo proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto ucierane na bazie jogurtu i masła. Robię je w kwadratowej foremce przeznaczonej do brownie. Wystarcza na kilka większych porcji, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i upiec je w większej formie.
Jest wilgotne i choć zawiera mało śliwek (jestem przyzwyczajona do tego CIASTA) to również mi posmakowało.

poniedziałek, 1 września 2014

Pasta czosnkowa

Przepis na pastę czosnkową

Pasta czosnkowa to rewelacyjny pomysł na urozmaicenie marynat, kanapek czy sosów sałatkowych. Taka pasta jest również doskonałym upominkiem dla kogoś, kto nie ma czasu przyrządzić jej sam, a jest smakoszem czosnku.
Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku składników: czosnku, białego wytrawnego wina, soli i oleju rzepakowego. Pasta może być przechowywana w lodówce do 3 miesięcy lub nawet dłużej, ale obawiam się, że będziecie na bieżąco dorabiać kolejne słoiczki. Jest uzależniająca!