Kokosowe muffiny z truskawkami przygotowałam jako poczęstunek dla moich gości na sobotnie popołudnie. Cieszyły się ogromnym powodzeniem i nie było nikogo komu by nie smakowały. Przygotowałam 24 sztuki, które zniknęły w mig! Muffiny upiekłam z dodatkiem mąki orkiszowej, którą bardzo sobie cenię w tego typu wypiekach. Babeczki nie wyrastają może wielkie, ale są bardzo puszyste i smaczne. Możecie dodać do nich truskawki jak ja, ale równie pyszne będą z malinami czy jagodami. Naprawdę polecam!
Strony
▼
poniedziałek, 30 czerwca 2014
piątek, 27 czerwca 2014
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Pamiętacie mój Torcik serowy z musem truskawkowym?Robiłam go już dawno temu i postanowiłam przepis odświeżyć i nadać mu innej formy. Jakiś czas temu zobaczyłam podobny przepis na stronie Moje wypieki. Zainspirował mnie, poczyniłam jednak sporo zmian w wykonaniu i wykorzystaniu składników. Serniczek wyszedł pyszny i mimo, że poprzedni robiłam na całych biszkoptach, teraz postanowiłam wykonać spód z rozkruszonych biszkoptów z roztopionym masłem.
Pięknie się prezentuje taki sernik, dobrze się kroi, a co najważniejsze jest lekki, bo zawiera dużo jogurtu, a nie ciężkiej śmietany.
środa, 25 czerwca 2014
Marokański kurczak z ciecierzycą
Dziś zapraszam Was w krótką podróż do Maroka. Przygotowałam marokańskiego kurczaka z ciecierzycą w sosie pomidorowym.
Podstawą kuchni marokańskiej jest kuskus, czyli drobna kasza z pszenicy durum (semoliny), gotowana na sypko na parze. Rozmaicie przyprawiony podaje się najczęściej na półmisku, a na wierzch wykłada ugotowane mięso i warzywa. Najbardziej popularnym daniem w Maroku jest tadżin (tagine), który trafia na stół w naczyniu, w którym się gotował. Takie naczynie można kupić w Maroku. Jest wyrabiane z częściowo glazurowanej terakoty i bogato zdobione. Podstawą jest głęboka, okrągła misa, w której miesza się wszystkie składniki potrawy. Stożkowata pokrywa tworzy zamkniętą przestrzeń, w której cyrkuluje aromat dania.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Biszkopt z musem truskawkowym
Biszkopt z musem truskawkowym to kolejne ciasto, które ostatnio przygotowałam i chętnie podzielę się z Wami przepisem na nie. Biszkopt tak wyrósł, że zakłócił proporcje, które wcześniej sobie obmyśliłam. Pierwotnie na wierzchu miała być jeszcze galaretka truskawkowa lub cytrynowa dla kontrastu, jednak tortownica by już temu nie sprostała :-)
Został wysoki, maślany biszkopt, mus truskawkowy oraz pokrojone truskawki. Bardzo smaczne ciasto, które przygotujecie w mig!A sam spód możecie upiec dzień wcześniej, tak ja zrobiłam to ja. Rano pozostanie wykonanie musu, który tężeje dosyć szybko i tego samego dnia będziecie mogli skonsumować naprawdę pyszne ciasto. Wierzę, że podpasuje Waszym kubkom smakowym.
piątek, 20 czerwca 2014
Crema di fragola
Crema di fragola to popularny włoski deser składający się z sera mascarpone, ubitej śmietany (lub ubitych białek) i truskawek. Miałam okazję spróbować tego deseru w modnej restauracji Vapiano podczas mojego pobytu w Niemczech. To idealne zwieńczenie dobrego włoskiego posiłku! Masa jest bardzo puszysta, a w połączeniu z truskawkami smakuje po prostu niebiańsko :-)
Deser podajemy w pucharkach, szklankach lub ozdobnych słoikach. Ilość truskawek dowolna! Według mnie im więcej, tym lepiej!
Deser podajemy w pucharkach, szklankach lub ozdobnych słoikach. Ilość truskawek dowolna! Według mnie im więcej, tym lepiej!
środa, 18 czerwca 2014
Makaron ze szpinakiem i anchois
Makaron ze szpinakiem i anchois powstał zupełnie przypadkowo. Miałam wszystkie składniki pod ręką, a przede wszystkim sporą ilość szpinaku. Moja nieodparta chęć zjedzenia makaronu wygrała i zrezygnowałam nawet z pierwszej myśli, jaką były naleśniki ze szpinakiem.
To danie syte i zdrowe. Pięknie się prezentuje, a co najważniejsze jest szybkie do wykonania, jak prawie wszystkie makaronowe przepisy. Wykorzystałam świeży szpinak i fileciki anchois z zalewy olejowej z kaparami. Żeby całość nie była nudna przygotowałam chrupiącą posypkę, składającą się z orzeszków piniowych i bułki tartej. Dla mnie rewelacja, ale mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Kompot z truskawek
Kompot z truskawek, czyli smak dzieciństwa. Podawany w każdym domu do dań kuchni polskiej, takich najbardziej tradycyjnych lub po prostu do ugaszenia pragnienia...Nie było dnia bez kompotu w moim domu. Baa!Nawet robiło się go w słoiki na zimę by móc cieszyć się smakiem truskawek w okresie zimowym.
Zapraszam do chwili refleksji przy szklaneczce kompotu truskawkowego!
piątek, 13 czerwca 2014
Racuchy na białkach z truskawkami
Kiedy najdzie Was ochota na słodkie śniadanie lub szybki deser zróbcie racuchy na białkach z truskawkami. Na pewno macie w lodówce białka, które zostają po wypiekach drożdżowych czy innych, a to doskonały sposób by je wykorzystać.
Bardzo puszyste racuchy z nutką wanilii, oprószone cukrem pudrem i podane z truskawkami i miętą. Prosto, szybko, smacznie!
środa, 11 czerwca 2014
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to klasyka, która często gości na moim stole. Bardzo lubię to danie za prostotę i smak. Nie krzywię się na widok szpinaku. Wprost przeciwnie!Wielbię go i mam wiele pomysłów na niego. W ubiegłym roku przerobiłam go tyle, że szczerze mówiąc pod koniec sezonu miałam już dosyć przebierania i mycia kolejnych pęczków w rozmiarze XXL. Do tego dania użyłam małej odmiany typu baby, ale raczej z pośpiechu, a nie lenistwa :-)
Czy są tu jacyś wielbciele szpinaku? Jeśli tak zapraszam na rybę ze szpinakiem!
wtorek, 10 czerwca 2014
Galaretka truskawkowa
Na pewno są wśród Was wielbiciele galaretek różnego rodzaju. Dziś chciałabym Wam zaprezentować domowy sposób na galaretkę truskawkową. Powstaje z przetartych owoców, cukru i żelatyny. To idealny deser na letnie wakacyjne dni :-) Nijak mają się do niego te kupne galaretki, które są sztucznie barwione i nie zawierają w sobie owoców. Może Wam się wydawać, że przygotowanie takiej domowej galaretki wymaga czasu, ale nic bardziej mylnego. Robi się ją naprawdę ekspresowo!
Do tego celu wykorzystałam piękną silikonową formę w kształcie motyla, którą dostałam od przyjaciela oraz foremki w kształcie babeczek, ale świetnie sprawdzą się pucharki, szklanki czy ozdobne słoiki.
poniedziałek, 9 czerwca 2014
Przepisy z truskawkami
Postanowiłam zebrać w jednym poście wszystkie dotychczas opublikowane przepisy z wykorzystaniem moim ulubionych owoców, czyli truskawek. Mam nadzieję, że coś wybierzecie dla siebie, a ja postaram się podmienić choć kilka zdjęć, bo z perspektywy czasu widzę, jak bardzo fotografia mi nie wychodziła :-)
piątek, 6 czerwca 2014
Ciasto drożdżowe z truskawkami
To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Najlepszy, bo od mamy, a wcześniej od babci!W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego wypieku. Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto z dodatkiem sezonowych owoców i ogromną ilością kruszonki migdałowej. Poezja smaku i wspomnienie dzieciństwa, kiedy babcia piekła bez przerwy mój ulubiony placek.
Pyszne, rozpływające się w ustach i smakuje z każdymi owocami. Polecam rabarbar, truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki. Długo zachowuje świeżość, zwłaszcza kiedy przykryjemy je na noc ściereczką, choć jak każde drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.
I pamiętajcie, że w przygotowaniu ciasta drożdżowego pośpiech nie jest wskazany. Delektujcie się procesem przygotowania tego ciasta, jakby było to Wasze najważniejsze zadanie dnia...i róbcie to z sercem :-)
środa, 4 czerwca 2014
Zupa szpinakowa
Najlepszą zupę szpinakową jadłam w Turcji. Próbowałam wielu, naprawdę wielu w swoim życiu, ale ta turecka smakowała mi najbardziej. Tym przepisem odtwarzam tamten smak. Myślę, że w 90% udało mi się to. Serwuję ją z serem i grzankami jak w Turcji. Musicie koniecznie ją ugotować!Jest naprawdę łatwa, a niezwykle smaczna.
Konsystencja zupy jest kremowa, choć unikam miksowania całości. Zupa bardzo ładnie się wówczas prezentuje.
wtorek, 3 czerwca 2014
Migawki z Niemiec
Rzadko dzielę się z Wami moim życiem prywatnym i moimi podróżami, ale tym razem postanowiłam zrobić wyjątek.
Przez ostatnie 10 dni przybywałam w Niemczech, gdzie odwiedzałam swoich znajomych i przyjaciół. Był to jak zwykle bardzo udany pobyt, który obfitował w wiele wrażeń. Byłam w tylu miejscach, które już dobrze znam z racji studiów w Niemczech, ale udało mi się również przetrzeć nowe szlaki.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć. Są to migawki robione telefonem.
Wylądowałam na lotnisku Frankfurt Hahn, a następnie udałam się do Mainz (miasto Gutenberga, znajdujące się w Nadrenii-Palatynacie) i Frankfurtu (Hesja). Moja dalsza podróż to Rüdesheim i Koblenz. Następnie pociągiem przejechałam prawie 3 godziny wzdłuż Renu do Nordrhein Westfalen, gdzie gościłam u przyjaciół w Mülheim nad rzeką Ruhrą.
Odwiedziłam tak lubiane przeze mnie centrum handlowe w Oberhausen, miałam okazję odwiedzić swoje studenckie miasto Essen oraz zjadłam pyszną kolację w restauracji VAPIANO w Duisburgu.
Swoją podróż zakończyłam w Dortmundzie, skąd odleciałam do Katowic :-)
PS. Żałuję, że tym razem nie odwiedziłam swojego ukochanego Düsseldorfu, ale mam nadzieję, że szybko to nadrobię.
poniedziałek, 2 czerwca 2014
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami to klasyka i taka łatwizna. Aż dziwię się sama sobie, że podaję ten przepis na blogu! Z niecierpliwością jednak wyczekuję każdego sezonu truskawek i rozpoczynam go właśnie od tego dania/deseru? Jem je praktycznie co drugi dzień i najczęściej stanowi mój obiad. Truskawki kroję, ugniatam, miksuję, w zależności od ochoty i czasu. Łączę z jogurtem, czasem śmietaną, potem z makaronem najlepiej niewielkich kształtów, wszystko przekładam do miski (tutaj wybieram większy rozmiar) i pałaszuję łyżką. To takie smaczne, że uzależnia i ciągle mi tego mało :-)