Żeberka po amerykańsku, kto ich nie zna? W marynacie z popularnego napoju gazowanego i ketchupu, z dużą ilością pozostałych składników, które tworzą bardzo spójną marynatę i gwarantują zadziwiający smak. Oryginalnych amerykańskich żeberek jeszcze nie jadłam, ale może w niedalekiej przyszłości spróbuję u źródła :-) Póki co zostają mi te przygotowane według poniższego przepisu.
Żeberka podałam w towarzystwie surówki Colesław.
A może zainteresują Was również:Żeberka podałam w towarzystwie surówki Colesław.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
ok. 1kg żeberek
1 szklanka coca-coli
pół szklanki ketchupu (z dużą zawartością pomidorów)
1/4 szklanki whisky (u mnie Jack Daniels)
4 duże ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
2 łyżki brązowego cukru
2 duże listki laurowe lub łyżeczka mielonych (u mnie mielone)
łyżeczka słodkiej papryki w proszku (u mnie pimenton dulce)
łyżeczka ostrej papryki (u mnie pimenton piccante)
łyżeczka kurkumy
łyżka suszonego rozmarynu
pieprz kolorowy (dowolna ilość)
sól
Żeberka oczyszczamy i myjemy, a następnie osuszamy i solimy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy i polewamy nią żeberka (im częściej, tym lepiej). Odstawiamy do marynowania najlepiej na całą noc lub przynajmniej 4 godziny.
Naczynie z żeberkami przykrywamy pokrywką lub zawijamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy godzinę w temp. 180-190 stopni z funkcją termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy 30 minut z funkcją grill i co jakiś czas polewamy marynatą żeberka. Pieczemy do mocnego zrumienienia skórki, przewracając je na każdą stronę.
Polewanie jest bardzo ważne, bowiem marynata wniknie w mięso i utworzy z wierzchu skorupkę.
Polewanie jest bardzo ważne, bowiem marynata wniknie w mięso i utworzy z wierzchu skorupkę.
Żeberka podajemy z powstałym zredukowanym sosem, z pieczywem, frytkami, pieczonymi ziemniakami lub z surówką colesław.
Bon Appétit!
Wyglądają rewelacyjnie. Pierwsze skojarzenie z żeberkami to sos barbecue a tu prosze. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie zeberka robie prawie tak samo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żeberka i bardzo często jadam je w domciu z rodzinką. Takich żeberek jeszcze nie jadłam, ale wyglądają bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńwyglądają super!
OdpowiedzUsuńMój Połówek byłby zachwycony takim obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńto nie ślip w ten monitor tylko do garów :D
Usuńto nie ślip przed monitorem tylko do garów :D
UsuńOd razu zrobiłam się głodna :-) Czy można zastąpić alkohol, czy po prostu go nie dodawać? W moim "odmiennym" stanie wole nie kombinować z alkoholem ;-)
OdpowiedzUsuńMagdo, w Twoim stanie absolutnie odpuść alkohol. Będzie równie pysznie :-)
UsuńCzy żeberka wychodzą słodko kwaśne czy raczej na słodko?
OdpowiedzUsuńJak na moje kubki smakowe zdecydowanie słodko-kwaśne. Smak jest dobrze wyważony.
UsuńRewelacyjne mimo 4h w marynacie ! Dzięki.
OdpowiedzUsuńczy zamiast brązowego cukru można dodać miodu ? :)
OdpowiedzUsuńMożna:)
Usuń