Strony

piątek, 18 kwietnia 2014

Kokosowa rolada biszkoptowa

rolada z białym kremem
Kokosowa rolada biszkoptowa

Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną Kokosową roladę biszkoptową. Możecie wrzucić ją śmiało na listę wypieków świątecznych lub okolicznościowych. To ciasto bowiem prezentuje się na stole niezwykle dumnie i zawsze robi wrażenie na gościach.
Delikatna struktura ciasta w oparciu o mój sprawdzony przepis, a także niezwykły kokosowy krem na bazie serka mascarpone, z kremówką i domowym likierem kokosowym. Nie znajdziecie lepszego i równie prostego przepisu!

Tym przepisem kończę wszystkie świąteczne wpisy. Życzę Wam udanych wypieków, pogodnych Świąt Wielkanocnych i wypoczynku w promieniach słońca. Mam nadzieję, że pogoda nam dopisze.
A już po świątecznym obżarstwie zapraszam na zupełnie inne smaki. Pojawią się nowe sałatki, makarony, wiosenne zupy, przepisy na ryby i zimne desery. Już teraz zapraszam!

Na blogu znajdziecie również:
rolada kokosowa na wielkanoc


Przepis własny

SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 jajek
pół szklanki cukru
po 75g mąki pszennej i ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2-3 łyżki likieru kokosowego lub Malibu

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ubijamy dokładnie, dodajemy wanilię (ekstrakt), a następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę i całość mieszamy za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki. Ciasto przekładamy na blachę, równomiernie je rozprowadzając. Pieczemy 12 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu natychmiast wyciągamy ciasto, by biszkopt nam nie stwardniał.
Studzimy przez chwilę, a następnie usuwamy pergamin i zawijamy jeszcze ciepłe ciasto szczelnie w ściereczkę (jakbyśmy zwijali dywan). 
Odkładamy roladę na bok i przystępujemy do wykonania kremu.


KREM KOKOSOWY:
250g serka mascarpone
2 łyżki likieru kokosowego
200g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
mniej niż pół szklanki ciepłej wody lub mleka
wiórki kokosowe (ok. pół szklanki do środka i na wierzch)


Ubijamy na sztywno śmietankę, dodając cukier puder. Wrzucamy po łyżce serka mascarpone. Miksujemy, a następnie dodajemy likier kokosowy i wiórki.
Żelatynę rozprowadzamy w ciepłej wodzie lub mleku. Dokładnie mieszamy by nie było grudek. Powoli wlewamy (ostudzoną) do masy i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut do lodówki, ale obserwujemy, żeby krem za bardzo się nie ściął.

Rozwijamy na stolnicy roladę biszkoptową, skrapiamy likierem kokosowym, rozprowadzamy krem. Ostrożnie zwijamy w ściereczkę ponownie, bardzo szczelnie, uważając przy tym, żeby krem zbytnio przy brzegach nie wylewał się.
Rolada powinna stać tak w chłodnym miejscu przez około 2 godziny.

Jeśli zostanie nam krem możemy ozdobić roladę za pomocą szprycy, a z wierzchu posypac wiórkami kokosowymi. Ja wolę tradycyjne rozwiązanie, czyli oprószenie rolady cukrem pudrem i wiórkami.

Bon Appétit!

Rolada z kremem na wielkanoc

Rolada z kremem kokosowym


7 komentarzy:

  1. Prawdziwe dzieło sztuki. Widać, że na wiejskich jajkach, bo ciasto ma piękny kolor. Wszystkiego dobrego Agato w nadchodzące Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Malwino za życzenia. Tobie i Twojej rodzinie również Wesołych Świąt!

      Usuń
  2. Cudowny wypiek i pasuje na święta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rolada! Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Radosnych Świąt życzymy, wyrośniętych serników i aromatycznej szynki i lukrowanych bab :)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. O świetna ;) u mnie królowała rolada z kremem bananowym :D http://dlaprzyjemnosci.pl/biszkoptowa-rolada-z-kremem-bananowym/

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne zdjęcia,z chęcią bym zjadła kawałeczek mmmm *.*

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com