Strony

środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z łososiem i kozim serem

Przepis na sałatkę z łososiem
Sałatka z łososiem i kozim serem

Sałatka z łososiem i kozim serem smakuje naprawdę wybornie! Wystarczy dobrej jakości łosoś wędzony. Dodajcie jeszcze kozi ser, czerwoną cebulkę i mieszankę sałat. Najważniejszy jednak w tej sałatce jest dressing z suszonych pomidorów i kaparów. On odgrywa kluczową rolę i nadaje niesamowitego smaku całości. Podkreśla smak wszystkich składników. Przypomina trochę pesto rosso, ale jednak odkryjecie w nim zupełnie coś innego. Zachęcam do przygotowania!
Do sałatki pasuje pieczywo w postaci świeżego chleba, bagietki, ale również grzanki czy tosty, jeśli ktoś lubi. Do popicia proponuję sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i grejpfrutów.
Przepis jest przepisem autorskim, który powstał w trakcie opróżniania lodówki :-)

wtorek, 29 kwietnia 2014

Koktajl bananowy z kiwi

Koktajl bananowy z kiwi

Koktajl bananowy z kiwi, z siemieniem lnianym, migdałami i owocami goji na bazie mleka i jogurtu. Pożywny, odżywczy i świetnie nadaje się do wypicia rano na śniadanie. Mnie służy również do regeneracji po treningu na siłowni. Zdrowe i pyszne!

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa krem z pora

Krem z pora
Zupa krem z pora
Wiosenna zupa krem z pora w sam raz na obiad :-) Bardzo kremowa, maślana i niezwykła w smaku. Prosta i szybka do zrobienia. Od pewnego czasu jestem wielką fanką tej zupy, jak zresztą wszystkich kremowych zup. 

piątek, 25 kwietnia 2014

Łosoś w marynacie pomarańczowej

Grillowany łosoś przepis
Łosoś w marynacie pomarańczowej

Dawno nie było na blogu żadnego nowego przepisu na przyrządzenie łososia, a to przecież moja ulubiona ryba i na moim stole gości niezwykle często. Postanowiłam więc przygotować dla Was nowe danie, że palce lizać! :-)
Marynata z soku pomarańczowego i sosu sojowego nadała smaku rybie. Do łososia wybrałam czerwony ryż, który ma lekko orzechowy posmak. Jest bardzo zdrowy. Pełnoziarnisty i naturalnie barwiony. Zawiera sporą ilość witaminy E, a także posiada naturalne przeciwutleniacze. Trzeba tylko pamiętać, że to twardsza odmiana, dlatego zalecam dłuższe gotowanie i prażenie. Czerwony ryż jest idealny do sałatek, ale również stanowi doskonały dodatek do mięs i ryb. W Polsce trudno go dostać, ja najczęściej natrafiam na niego w MAKRO.

środa, 23 kwietnia 2014

Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym


Przepis na makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Siła tkwi w prostocie!Zaledwie kilka składników gwarantuje nam pyszny obiad w parę chwil. 
Miałam ostatnio ogromną ochotę na pieczarki, których dawno nie jadłam i przypomniałam sobie o makaronie, który robiłam kilka lat temu. Sos z pokrojoną w kostkę wołowiną, suszonymi borowikami, pieczarkami i pomidorami. Po prostu pyszne! Tym razem danie przygotowywałam dość nieoczekiwanie i nie zdążyłam odmrozić mięsa. Prezentuję dlatego wersję bezmięsną :-) Myślę jednak, że po świętach wybierzecie właśnie taką wersję, w miarę lekką i smaczną!

piątek, 18 kwietnia 2014

Kokosowa rolada biszkoptowa

rolada z białym kremem
Kokosowa rolada biszkoptowa

Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną Kokosową roladę biszkoptową. Możecie wrzucić ją śmiało na listę wypieków świątecznych lub okolicznościowych. To ciasto bowiem prezentuje się na stole niezwykle dumnie i zawsze robi wrażenie na gościach.
Delikatna struktura ciasta w oparciu o mój sprawdzony przepis, a także niezwykły kokosowy krem na bazie serka mascarpone, z kremówką i domowym likierem kokosowym. Nie znajdziecie lepszego i równie prostego przepisu!

czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka drożdżowa



Wyrośnięta, pachnąca, drożdżowa babka wielkanocna musi pojawić się na naszych stołach w okresie świątecznym. 
Dziś prezentuję sprawdzony rodzinny przepis. To bardzo prosta babka, która zawsze się udaje.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowy z bezą

Przepis na mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy z bezą

Niezwykle kruchy i pyszny Mazurek pomarańczowy z bezą, który obiecałam w poprzednim poście. Miałam na niego ochotę już w ubiegłym roku i wreszcie teraz udało mi się go upiec. 
Ciasto jest bardzo maślane i kruche, dlatego należy się z nim delikatnie obchodzić. Przede wszystkim zaraz po upieczeniu.
Ciasto smakuje zarówno w dzień pieczenia, jak i na następny dzień, choć gwarantuję, że długo nie poleży. Mimo, że jest słodki, co jest cechą charakterystyczną wszystkich mazurków, skusiłam się od razu na 3 porcje, nie mogąc się powstrzymać. Ten, kto mnie zna wie że to aż niemożliwe!A jednak :-)
To mój wielkanocny mazurkowy faworyt!Gwarantuję, że Wasz też!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałatka makaronowa z szynką

Przepis na wiosenną sałatkę

Nie wiem czy lubicie sałatki tego typu, choćby ze względu na majonez w sosie sałatkowym. Swojego czasu ta sałatka makaronowa z szynką towarzyszyła mi podczas babskich spotkań na studiach, a także na wielu imprezach rodzinnych. Obecnie wybieram sałaty lekkie z innymi dodatkami, ale ponieważ tej nie jadłam chyba ponad rok postanowiłam ją przygotować. Miałam na nią wielką ochotę, a jeśli nie jem czegoś długo to jestem pewna, że zjem to z prawdziwym apetytem. I tak się stało.
Sałatka jest syta i smaczna.  Pasuje na stół wielkanocny, zwłaszcza jeśli przyjmujemy gości. Wyjdzie cała micha, o ile podwoimy proporcje. W dodatku jest bardzo wiosenna i pięknie się prezentuje!

piątek, 11 kwietnia 2014

Mazurek chałwowy

Mazurek wielkanocny z chałwą
Mazurek chałwowy

Pierwsza propozycja mazurkowa na te Święta Wielkanocne. Delikatny i kruchy mazurek chałwowy upieczony w okrągłej tortownicy z efektownymi rantami i wypełniony masą chałwową. Użyłam chałwy tureckiej o smaku waniliowym, dlatego również wybrałam budyń waniliowy. Dobrze pasuje również śmietankowy.
Ten mazurek to mój debiut i uważam go za całkiem udany :-) Polecam bardzo ze względu na wszystkie jego walory smakowe i wizualne!

środa, 9 kwietnia 2014

Tarta cytrynowa z bezą

Lemon maringue pie
Tarta cytrynowa z bezą


Tarta cytrynowa z bezą, czyli Lemon meringue pie. Klasyczna krucha tarta wypełniona rewelacyjnym cytrynowym budyniem i udekorowana z wierzchu czapą bezową, która nadaje całości eleganckiego wyglądu, a także smaku.
Z pewnością pięknie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Na pewno zadziwi tych, którzy jeszcze jej nie jedli, albo do tej pory nie przepadali za cytrynowymi deserami. Naprawdę polecam!

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Spaghetti bolognese


Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem

Klasyka kuchni włoskiej, czyli spaghetti bolognese. Treściwy makaron z sosem mięsnym i pomidorami. Dobrze przyprawiony, koniecznie cynamonem i gałką. Mięso smażone z dodatkiem czerwonego, mocno wytrawnego wina oddaje nam niesamowity smak. Prosto i pysznie, bo taka jest kuchnia włoska :-)

piątek, 4 kwietnia 2014

Żurek z jajkiem


żur na Wielkanoc
Żurek z jajkiem

W przedostatnim poście prezentowałam Wam sposób na wykonanie domowego zakwasu, bez którego nie powstanie Wielkanocny żurek z jajkiem. Jeśli wobec tego dysponujecie już zakwasem, zapraszam po przepis na najlepszy żurek według mojej mamy!Aromatyczny, niezwykle smaczny, a przede wszystkim prosty do wykonania. Z pewnością zasmakuje Waszym świątecznym gościom!

środa, 2 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z czekoladą

Wielkanocna babka cytrynowa
Babka cytrynowa z czekoladą

Babka cytrynowa z czekoladą jest niezwykle puszysta i smaczna!Jak znalazł na nasze tegoroczne wielkanocne wypieki :-) Bazą do tego ciasta był przepis, na który kiedyś natrafiłam (Klik!). Tam jednak babka jest z malinami. Ja chciałam uzyskać zupełnie inny smak bez użycia owoców. Wykorzystałam sok i skórkę cytrynową oraz kropelki czekoladowe. Otrzymałam bardzo puszysty wypiek, który wszystkim zasmakował. Obawiałam się tylko efektu końcowego, ze względu na dużą ilość mąki w cieście. Masa okazała się być straszliwe gęsta. Mimo obaw babka wyszła.