Strony

piątek, 25 kwietnia 2014

Łosoś w marynacie pomarańczowej

Grillowany łosoś przepis
Łosoś w marynacie pomarańczowej

Dawno nie było na blogu żadnego nowego przepisu na przyrządzenie łososia, a to przecież moja ulubiona ryba i na moim stole gości niezwykle często. Postanowiłam więc przygotować dla Was nowe danie, że palce lizać! :-)
Marynata z soku pomarańczowego i sosu sojowego nadała smaku rybie. Do łososia wybrałam czerwony ryż, który ma lekko orzechowy posmak. Jest bardzo zdrowy. Pełnoziarnisty i naturalnie barwiony. Zawiera sporą ilość witaminy E, a także posiada naturalne przeciwutleniacze. Trzeba tylko pamiętać, że to twardsza odmiana, dlatego zalecam dłuższe gotowanie i prażenie. Czerwony ryż jest idealny do sałatek, ale również stanowi doskonały dodatek do mięs i ryb. W Polsce trudno go dostać, ja najczęściej natrafiam na niego w MAKRO.


Uzupełnieniem mojego dania jest rewelacyjna i jakże prosta surówka z ogórka. Plastry starte na krajalnicy (tej do mizerii), skropione octem ryżowym i olejem sezamowym, a ozdobione sezamem.

PS. A już wkrótce przepis na łososia ze szpinakiem :-)


Łosoś pieczony w marynacie pomarańczowo-sojowej


Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 duże filety z łososia (lub 1 duży)
sok świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego
sól morska, świeżo mielony pieprz
plasterki cytryny
2 łyżki oleju z pestek winogron (lub ryżowy)

Łososia myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Sok pomarańczowy mieszamy z sosem sojowym. Polewamy łososia i marynujemy ok. 2 godziny.
Po wyjęciu z marynaty odsączamy, posypujemy solą (małą ilością) i pieprzem z dwóch stron. Grillujemy na patelni grillowej z 2 łyżkami oleju z pestek winogron przez 5-6 minut z każdej strony,  a następnie przykrywamy pokrywką, żeby ciepło dotarło do środka ryby (inaczej może być surowa w środku). Wystarczą jeszcze 3 minuty i łosoś jest gotowy.
Rybę możecie również grillować w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Ryba musi być soczysta, a nie sucha, dlatego doglądajcie jej.
Do ryby podajemy plasterki lub ćwiartki cytryny.
Moją porcję podałam z czerwonym ryżem, który wyłożyłam na talerz za pomocą pierścieni.


SURÓWKA Z OGÓRKA:
1 ogórek
ziarna czarnego i białego sezamu
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki oleju sezamowego

Ogórka myjemy dokładnie i obieramy, zostawiając miejscami skórkę. Kroimy na plastry za pomocą tarki lub specjalnej krajalnicy (na najmniejszym rozstawie płyt). Polewamy octem i olejem. Ozdabiamy ziarenkami sezamu. Sezam można uprażyć wcześniej na suchej patelni.

Bon Appétit!

Surówka z ogórka do ryby




6 komentarzy:

  1. bardzo ładnie podany :]
    zapowiada się orzeźwiająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i zdrowe :) i przepięknie podane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się sposób podania :) dodatkowo zachęca do skosztowania, a składniki również świetnie połączone, na pewno niedługo spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego ryżu. Nawet nigdzie go chyba nie widziałam. To dla mnie zupełna nowość. Noni fajne danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny sposób prezentacji a do tego łosoś, którego uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie połączyłaś to wszystko w apetyczną całość :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com