Słynny włoski makaron do zrobienia w 10 minut. Banalne danie, które smakuje wybornie. Czas start!
Aaaa!!!I nie zapomnijcie otworzyć białego wina :-)
SKŁADNIKI:
250 g makaronu spaghetti
1 szalotka
3-4 ząbki czosnku
1 mała papryka pepperoni
2 łyżki passaty pomidorowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku
oraz:
świeża bazylia lub natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
starty parmezan
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, a następnie papryczkę. Zamieszać i nie dopuścić do zezłocenia. Dodać passatę pomidorową i uogotowany makaron. Wymieszać, polać dodatkową porcją oliwy i podawać.
Przybrać bazylią (lub natką), a jeśli macie ochotę na wzbogaconą wersję posypać startym parmezanem.
Bon Appétit!
Inne dania z makaronem:
- Pappardelle z grzybami w sosie z gorgonzoli i serem provolone
- Spaghetti alla carbonara z orzechami włoskimi w sosie na bazie pomidorów suszonych
- Tagliatelle z kurkami, fetą i oliwą z awokado
- Pappardelle z pesto szpinakowym i migdałami
- Tagliatelle z pieczarkami i szynką w delikatnym szafranowym sosie z gorgonzolą
Marzę o nim :)
OdpowiedzUsuńmmmm od razu zrobiłam sie głodna :) na pewno pychotka, uwielbiam makaronyyyyy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO winie nigdy nie zapominam :)
OdpowiedzUsuńA ten makaron jest jednym z moich ulubionych.
wino to podstawa :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapedna