Roladę biszkoptową możemy przygotować z dowolnymi kremami i owocami. Mój wybór padł na jagody, ale latem smakuje pysznie z truskawkami czy malinami. Rolada może być również czekoladowa. Wtedy należy dodać do ciasta ok. 3 łyżek kakao lub roztopioną czekoladę.
SKŁADNIKI na biszkopt:
5 jajekpo 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
80 g cukru
szczypta soli
KREM:
250g śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
świeże jagody lub z zapasów zimowych (ja użyłam z domowych przetworów jagody w syropie 4 łyżki)*
2 płaskie łyżki żelatyny
4-5 łyżek ciepłego mleka lub ciepłej wody
* w przypadku świeżych jagód 1/2-3/4 szklanki
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę z solą i 40g cukru. Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i na końcu pianę z białek, pamiętając by mieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić.
Piec ok. 12-15 minut na złoty kolor. Po pieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, by nam biszkopt nie stwardniał.
Usuwamy pergamin i zawijamy szczelnie roladę w ściereczkę. Odkładamy na bok.
W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Dodajemy owoce (u mnie jagody ze słoiczka) i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy żelatynę wymieszaną z ciepłym mlekiem.
Roladę odwijamy i smarujemy kremem. Zawijamy w folię spożywczą i ponownie w ściereczkę. Najlepiej włożyć do lodówki by się schłodziła.
Roladę przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub ubitą śmietaną wyciśniętą z rękawa cukierniczego.
Bon Appétit!
Inspiracja: książka "Kuchen und Torten" z przepisami na ciasta i torty.
Może zainteresuje Was również:
Rolada biszkoptowa z truskawkami |
Wspaniała rolada, ten krem wygląda bardzo smakowicie,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ! To miłe :) Zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się ciekawie.
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada ta rolada.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu...Już tęsknie za jagodami. A mogą być mrożone ? Bo nie mam swojego "słoiczka " z jagodami :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mogą być mrożone :)
UsuńObłędny kolor. Chyba jestem wielką fanką kremów jagodowych :)
OdpowiedzUsuńsuper:) uwielbiam rolady:)twoja wyglada fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuń"Świeżych jagód" to znaczy ile?
Za'book'owałam sobie przepis ponieważ zahchęcił mnie efekt wizualny a teraz pozostaje mi go sobie darować bo jako osoba nie robiąca kremów z owocami nie chcę ryzykować zrobienia z kremu błota ponieważ są braki w rozpisce ilościowej :P
No rzeczywiście to ogromne niedopatrzenie z mojej strony. W tej jagodowej roladzie użyłam jagód ze słoika i były to 4 czubate łyżki. W przypadku rolady ze świeżych jagód proponuję wykorzystać ok. 1/2 szklanki.
UsuńJeśli oczekujesz ciemniejszego kremu zwiększ tę ilość do 3/4 szklanki. Błota nie otrzymasz dzięki żelatynie. Krem idealnie stężeje.
Pozdrawiam i życzę udanego wypieku,
Agata
dziękuję :)
UsuńPozdrawiam
Ewelina
Na jaka duza blaszke jest ten przepis na ciasto?
OdpowiedzUsuńNa blachę z piekarnika.
Usuń