Czy zapiekanki z pieczarkami, serem i ketchupem nie kojarzą Wam się przypadkiem z dzieciństwem?W moim rodzinnym mieście była, a właściwie po dziś dzień stoi budka, w której takie zapiekanki można kupić. Nie wiem jak smakują teraz, ale dawniej po szkole był to obowiązkowy punkt programu i wraz z całą grupą chodziliśmy na "słynne" zapiekanki. Wówczas smakowały wybornie! Od dawna jednak przygotowuję je w domu, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Niby takie proste, ale właśnie chodziły za mną od dawna!
Strony
▼
piątek, 31 października 2014
środa, 29 października 2014
Sałatka z żurawiną i kuskusem
Niezwykła sałatka z żurawiną i kuskusem jest moim sprawdzonym pomysłem na obiad. Robię jej znaczną ilość i podjadam. Dobór składników nie jest przypadkowy. Każdy z nich oddaje smak i w całości tworzy sałatkę idealną. Niby nic wielkiego, a to naprawdę doskonały przepis na jesienny obiad lub lunch do pracy.
wtorek, 28 października 2014
Wygraj książkę "Kocham Toskanię"!
Zgodnie z obietnicą zapraszam Was do udziału w konkursie na blogu Bo(ro)n Appétit, w którym możecie wygrać wspaniałą książkę "Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy". Recenzję tej książki zamieściłam całkiem niedawno. Znajdziecie ją Tutaj.
Konkurs jest bardzo prosty i wymaga udzielenia odpowiedzi na pytanie "Jaką włoską potrawę przygotowalibyście dla mnie i dlaczego taką, a nie inną?". Jak wiecie jestem wielką fanką kuchni włoskiej (co widać po ilości przepisów na blogu). Czekam więc na Wasze propozycje, mając nadzieję że czymś mnie zaskoczycie! :-)
Konkurs jest bardzo prosty i wymaga udzielenia odpowiedzi na pytanie "Jaką włoską potrawę przygotowalibyście dla mnie i dlaczego taką, a nie inną?". Jak wiecie jestem wielką fanką kuchni włoskiej (co widać po ilości przepisów na blogu). Czekam więc na Wasze propozycje, mając nadzieję że czymś mnie zaskoczycie! :-)
poniedziałek, 27 października 2014
Ciasto dyniowe z bakaliami
Ciasto dyniowe z bakaliami (żurawina i rodzynki) to mój autorski przepis na proste i niezwykle smaczne ciasto. Podstawą jest starta na tarce surowa dynia oraz bakalie namoczone w rumie przez całą noc. Całość pokrywa lukier rumowy. Wykorzystałam do niego rum, który pozostał po "upiciu" bakalii. To dość pijane ciasto, tylko dla dorosłych. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta zrobiłam kilka otworów za pomocą drewnianej grubej wykałaczki i nasączyłam delikatnie porcją rumu. Można by więc powiedzieć, ciasto potrójnie rumowe!
piątek, 24 października 2014
Babeczki dyniowe
Babeczki dyniowe (cupcakes) ze startą, surową dynią z prostym kremem (frostingiem) na bazie białek. Puszyste i aromatyczne ze względu na przyprawę korzenną, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Po prostu pyszne! Mimo że nie jadam często takich babeczek z różnego rodzaju kremami, lukrami czy frostingami to dla tych robię wyjątek (i dla babeczek tiramisu). Zakochacie się w nich od pierwszego "zrobienia".
środa, 22 października 2014
Zupa dyniowo-marchewkowa z boczkiem
Najprostsza z zup dyniowych na blogu. Z dodatkiem marchewki, a dla sytości dania z dodatkiem wytopionego boczku. Ta zupa na pewno Wam posmakuje, nasyci i rozgrzeje w jesienno-zimowe dni.
Do zupy podałam grzanki zrobione równie szybko, bowiem na patelni po wytopieniu boczku. Natarłam kromki bułki czosnkiem i posypałam suszoną bazylią. Nie było potrzeby użycia tłuszczu. Jak więc widzicie nie ma prostszego sposobu na pyszny, jesienny obiad.
wtorek, 21 października 2014
Recenzja książki "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo
Dostałam tę książkę jeszcze przed jej polską premierą (3.10.2014). To był niezwykły prezent, bo przyznam, że czekałam na niego naprawdę z niecierpliwością. Bo kto nie zna Rachel Khoo, kto nie ogląda z zachwytem jej programów? Jest niekończącym się zródłem inspiracji dla nas, tych którzy gotują i interesują się światem kulinarnym.
Książka okazała się być fantastyczna pod każdym względem! Moje wrażenia niezwykłe!
Liczy sobie 288 stron i ponad 100 fantastycznych przepisów. Rachel przemierzyła Francję wzdłuż i wszerz i właśnie ta książka jest efektem jej kulinarnej wędrówki. Bretania, Bordeaux, Prowansja, Lyon, czy Alzacja to tylko niektóre regiony, z których Rachel czerpała inspiracje i dzięki którym powstały doskonałe przepisy.
poniedziałek, 20 października 2014
Marmurkowe ciasto dyniowe
Marmurowe ciasto dyniowe to kolejny mój wypiek, którym pragnę się z Wami podzielić. To ciasto wilgotne, długo utrzymujące świeżość (choć nie mogłam się o tym zbytnio przekonać, tak szybko zniknęło), z korzenną i cytrusową nutą, które robi się bardzo szybko. Wierzch ciasta to połączenie grubej warstwy polewy z gorzkiej czekolady oraz dodatek czekolady białej, dzięki czemu ciasto jest kompletne i gwarantuje idealny smak. Sposób wykonania ciasta jest podobny do mojego ostatniego wypieku. Tym razem jednak podzieliłam ciasto na dwie warstwy, by efektowniej wyglądało. Dodałam również korzennych przypraw i skórkę z cytryny, dzięki czemu ciasto zyskało na smaku.
Jestem przekonana, że Wam posmakuje i zapragniecie robić je częściej! Zwłaszcza jesienią do herbaty z cytryną i stąd moja bardzo jesienna stylizacja.
Jestem przekonana, że Wam posmakuje i zapragniecie robić je częściej! Zwłaszcza jesienią do herbaty z cytryną i stąd moja bardzo jesienna stylizacja.
niedziela, 19 października 2014
Recenzja książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia
Kiedy pierwszy raz otworzyłam tę książkę pomyślałam, że do złudzenia przypomina książki Cristiny Bottari. Podobna szata graficzna, fotografie, historie rodzinne... Nie pomyliłam się, bo kiedy tylko zerknęłam na stopkę okazało się, że sama Cristina Bottari współpracowała z autorką tej książki.
Co do samej autorki...Giulia Scarpaleggia jest autorką bloga Juls Kitchen, który we Włoszech został uznany za najlepszy blog kulinarny. Jest rodowitą Włoszką i doskonałą propagatorką kuchni włoskiej.
piątek, 17 października 2014
Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus
Kotleciki z fasoli i kaszy kuskus, którymi obżeram się od jakiegoś czasu to świetna alternatywa dla zwykłych mielonych. Zdrowe i bardzo syte, do zrobienia w mig! Sprawdzają się w podróży jako przekąska, ale nie tylko. Można je podać z ulubioną sałatą i frytkami z piekarnika. Wówczas to pełnowartościowy i kompletny posiłek dla małych i dużych.
Ja jestem nimi zachwycona i robię je naprawdę często.
Jestem więcej jak pewna, że i Wam posmakują.
środa, 15 października 2014
Sałatka z awokado i fetą
Sałatka z awokado i fetą, komosą ryżową i pestkami dyni. Uwielbiana przeze mnie ostatnio i jadana bardzo często. Te kilka składników w zadziwiający sposób tworzy kompletny smak. Polecam na lunch lub obiad do pracy. Samo zdrowie!
Dzielę się z Wami tym przepisem z nieskrywaną radością i nadzieją, że i Wy ją pokochacie i będziecie mięli na jej punkcie obsesję :-)
Dzielę się z Wami tym przepisem z nieskrywaną radością i nadzieją, że i Wy ją pokochacie i będziecie mięli na jej punkcie obsesję :-)
poniedziałek, 13 października 2014
Bakłażan faszerowany ryżem z warzywami
Bakłażan faszerowany ryżem z warzywami to danie bardzo proste i smaczne. Atutem takiego dania jest szybkość wykonania oraz niebanalny smak. Dzięki dodaniu żurawiny farsz do bakłażana jest słodszy, a dzięki chili lekko ostry. To tworzy idealną mieszankę smaków, w sam raz na jesień.
Zapraszam po przepis i serdecznie polecam :-)
PS. Przykro mi, że mam dla Was tylko trzy zdjęcia robione na szybko, przy złym świetle :/ Zapewniam jednak, że danie lepiej smakuje niż wygląda :-)
piątek, 10 października 2014
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami są fantastycznym sposobem na jesienno-zimowy deser. Przygotujcie naleśniki według ulubionego przepisu i nadziejcie je farszem jabłkowo-cynamonowym, z dodatkiem rodzynek, amaretto i miodu. Mam nadzieję, że się skusicie,bo smakują wyjątkowo!To mój sprawdzony przepis na poprawę nastroju po ciężkim, pochmurnym dniu.
środa, 8 października 2014
Zupa krem z cukinii z koperkiem
Zupa krem z cukinii z koperkiem powstała w wyniku opróżniania lodówki przed wyjazdem. Uzbierało się kilka cukinii oraz innych warzyw. Postanowiłam wykombinować kremową zupę. Nie miałam bulionu, ani czasu by go przygotować, wykorzystałam więc wodę, masę przypraw i ziół, które zupę bardzo wzbogaciło. Kolejny raz potwierdziło się, że najprostsze rzeczy, które powstają w wyniku eksperymentów smakują najlepiej :-) A przecież to tylko zupa...
poniedziałek, 6 października 2014
Zupa krem z pieczonych warzyw
Zupa krem z pieczonych warzyw to jedna z takich zup, które robią się same. Wystarczy przygotować warzywa, wyłożyć je na blasze, a one same się upieką i właściwie jedyną czynnością będzie ich zmiksowanie, dolanie bulionu i przyprawienie.
Do zupy podałam paluchy z ciasta francuskiego, który pasują idealnie, a zupa dzięki nim jest bardzo syta. Mam zawsze pod ręką ciasto francuskie, dzięki czemu mogę na szybko wyczarować tego typu przekąskę lub dodatek do zupy i sałatek.
piątek, 3 października 2014
Zapiekanka makaronowa z dynią i brokułami
Zapiekanka makaronowa z dynią i brokułami to pomysł na rodzinny sobotni obiad. Lubię tego typu dania za to, że praktycznie robią się same. No dobrze, troszkę pracy jest, bo dynię trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić, zblanszować brokuły, ale to i tak nic, więc nie narzekajmy. Możemy w naprawdę szybkim czasie cieszyć się treściwym i smacznym posiłkiem.
Dynia ma to do siebie, że jest jej zazwyczaj dużo (w mojej kuchni przewijały się kolosy po kilkanaście kg). Po rozkrojeniu staram się zazwyczaj szybko ją wykorzystać w zupach, ciastach, sałatkach, dżemach czy gulaszach. Stąd na blogu tyle propozycji dyniowych.
środa, 1 października 2014
Kotleciki z komosy ryżowej i ciecierzycy
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i ciecierzycy to moja dzisiejsza propozycja dla Was. To pomysł na w miarę szybki i bardzo zdrowy obiad. Coś w rodzaju burgerów, taki domowy fast food. Jestem przekonana, że jeśli jeszcze ich nie jedliście to z pewnością Wam posmakują!Ja bardzo je lubię i robię naprawdę często. Zazwyczaj namaczam ciecierzycę z wyprzedzeniem i bardzo rzadko korzystam z tej puszkowanej.
A za niedługi czas zapraszam na inną wersję tych kotlecików, bardziej w wersji włoskiej :)
A za niedługi czas zapraszam na inną wersję tych kotlecików, bardziej w wersji włoskiej :)