Strony

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pieczone udka kurczaka z sosem sojowym



Pieczone udka kurczaka z sosem sojowym zawsze się sprawdzą, jeśli chcemy przygotować dobry i szybki obiad. Nie wymagają długiej obróbki. Wystarczy tylko je marynować przez ok. godzinę przed pieczeniem lub najlepiej całą noc.  Wówczas z pewnością będą bardziej smakowite. Połączenie sosu sojowego z miodem i czosnkiem jest idealne.  Do tego chili i ocet ryżowy. Można posypać sezamem. Nie ma prostszego dania kuchni chińskiej.


Udka najlepiej smakują w towarzystwie pieczonych ziemniaków,  które możemy piec jednocześnie z mięsem.
Jeśli lubicie pieczony drób polecam również inne przepisy:

Do przeczytania na Facebooku!

Przepis własny

SKŁADNIKI:
6 małych udek (pałeczek) kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu ryżowego
czubata łyżka miodu
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
sezam
szczypiorek lub dymka do dekoracji dania

Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Wkładamy do dużej miski. Robimy po 2 nacięcia na udku.
Solimy i pieprzymy.
Łączymy sos sojowy, miód,  oliwę, plastry czosnku, chili i ocet. Tak przygotowaną marynatą polewamy udka i wstawiamy do lodówki na około godzinę lub na całą noc, jeśli myślicie o obiedzie na kolejny dzień.
Następnie wykładamy całość do naczynia i pieczemy ok. 40 minut w dość wysokiej temperaturze.
Ja na początku piekę w 190 stopniach z funkcją góra-dół termoobieg,  a potem przestawiam na grill. W trakcie pieczenia często doglądam udka i polewam sosem. Po upieczeniu posypuję sezamem i posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Do dania zaserwowałam pieczone ziemniaki, które wcześniej delikatnie podgotowałam, by szybciej się upiekły. Po wyłożeniu do naczynia żaroodpornego posypałam je solą morską, spryskałam oliwą z oliwek w sprayu i posypałam suszonym tymiankiem.

Bon Appétit!




2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com