Strony

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem

Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem jest idealna na szybki lunch lub kolację. To danie spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy czy na uczelnię. 
Połączenie komosy z tuńczykiem, groszkiem, suszonymi pomidorami, ziarnami słonecznika i prostym dressingiem daje nam sałatkę bogatą w smaki i aromaty.
Jeśli nie lubicie tuńczyka dodajcie mięso z kurczaka, zarówno gotowane, jak i grillowane. Świetnie sprawdzą się w sałatce również inne ziarna i orzechy. Modyfikujcie jak chcecie :)
Tymczasem zabieram się do jedzenia mojej porcji sałatki.


Zapraszam na Facebook!


Przepis autorski

SKŁADNIKI:
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
1 puszka tuńczyka
pół szklanki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
pół szklanki mrożonego groszku
garść startego sera Grana Padano
3 łyżki uprażonych na patelni ziaren słonecznika
2 łyżki natki pietruszki

DRESSING:
5 łyżek oliwy z oliwek (u mnie garlic&chili)*
1 łyżka octu balsamicznego


* jeśli nie macie aromatyzowanej oliwy wciśnijcie ząbek czosnku do dressingu, a dla ostrości dodajcie chili w płatkach

Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i ugotować z dodatkiem soli i oliwy według przepisu na opakowaniu przez ok. 20 minut. Ostudzić.
Pomidory posiekać, dodać do komosy. Tuńczyka odcedzić i dodać do reszty składników.
Groszek zaparzyć w gorącej wodzie na 10 minut i przelać zimną wodą.
Całość wymieszać ze startym serem, natką pietruszki i dressingiem. Posypać ziarnami słonecznika i udekorować dodatkową porcją sera.


Bon Appétit!



14 komentarzy:

  1. Zapisuję do zrobienia, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częściej noszę się z zamiarem przetestowania tej komosy. No i tuńczyka w sałatkach :) Piękna kolorystyka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tuńczyka w sałatkach uwielbiam, ale komosy nie próbowałam. Jestem bardzo ciekawa jej smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W końcu udało mi się kupić komosę, więc chętnie wypróbuję Twoją propozycję, bo zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa ta sałatka. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna sałatka. I super, że użyłaś groszku mrożonego a nie tego zapuszkowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na oryginalne i smaczne danie. :) Pysznie i zdrowo. Śliczne zdjęcia, aż chce się jeść... ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czuć zdrowie - podoba mi się Twoja propozycja

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam sobie do pracy do lunch boxu i wszyscy mnie pytali co to takiego dobrego. Naprawdę bardzo mi smakowała.
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda; ))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam sałatkę. Jest bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna przepyszna sałatka..bez groszku także jest rewelacyjna. Zrobiłam ja już 2 raz w tym tygodniu 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Sałatka jest absolutnie cudowna. Przygotowuje ją prawie na każdą imprezę i zawsze jest miłym zaskoczeniem :) pozdrawiam A.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com