Strony

piątek, 10 stycznia 2014

Flan

Flan hiszpański, czyli tak naprawdę krem karmelowy  to deser popularny w całej Hiszpanii. Prosty w wykonaniu i do tego pięknie prezentuje się na stole. Karmel złoci się i kusi swym wyglądem na talerzu. Jest naprawdę pyszny, więc musicie go koniecznie zrobić, a już wkrótce zamieszczę przepis na Crème brûlée, ponieważ wreszcie moja kuchenna kolekcja gadżetów kulinarnych powiększyła się o palnik i piękne owalne formy specjalnie przeznaczone do tego deseru.

Zapraszam Was również na Facebook!


Przepis  z książki Kuchnia hiszpańska i portugalska

SKŁADNIKI na 8 porcji:
600 ml tłustego mleka
3 całe jajka
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu naturalnego z wanilii
1/2 szklanki cukru

KARMEL:
8 czubatych łyżek cukru
2-3 łyżki wody (opcjonalnie)

W małym rondelku przygotowujemy karmel. Na niewielkim ogniu topimy cukier, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż się skarmelizuje na ciemny kolor. Potrwa to krótką chwilę. Następnie dodajemy wodę i szybko zdejmujemy z ognia, ponieważ może pryskać i jest to niebezpieczne.
Następnie znów gotujemy i czekamy, aż karmel zgęstnieje.
Karmel przelewamy do kokilek, w których będziemy piekli krem. Należy zrobić to energicznie by szybko nie zastygł. A jeśli zastygnie należy ponownie go podgrzać.

Mleko podgrzewamy (nie gotujemy!). Całe jajka i żółtka miksujemy, dodajemy cukier, ekstrakt i ubijamy. Powoli wlewamy ciepłe mleko i energicznie miksujemy lub mieszamy ręcznie. Wlewamy do foremek. Ustawiamy je w naczyniu żarodopornym lub dużej formie do pieczenia i wypełniamy wrzątkiem do połowy wysokości foremek. Przykrywamy całe naczynie folią aluminiową. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy 35-40 minut w temp. 170 stopni.
Kiedy krem się zetnie, wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przesuwamy nożem po krawędziach naczynek, odwracamy je i wyjmujemy delikatnie flan na talerze.


Bon Appétit!





10 komentarzy:

  1. Wyglada cudownie! I faktycznie latwy do zrobienia. Tak latwy, ze chyba i ja sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i wiem jaki jest smaczny.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Twój prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kilka miesięcy się do niego zabieram. Ciągle mam stresa. Pięknie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JustInko,
      Nie ma powodu by mieć stresa! To bardzo prosty i smaczny deser. Koniecznie musisz zrobić :-)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam, a wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Jejku aż burczy w brzuchu :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam flan! Aż zateskniłam za latem i urlopem w Hiszpanii!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com