Strony

poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto makowe z masą kokosową



Ciasto makowe z masą kokosową miało zagościć już w ubiegłym roku na moim blogu. To przepis, który moja mama dostała wieki temu od swojej koleżanki. Jedno z tych ciast, które wpisane w zeszyt powtarzane było prawie co tydzień w domu. Na zmianę z murzynkiem :-) Na pewno je znacie, bo w dawnych czasach było prawdziwym imprezowym hitem w okresie świąt, sylwestra i całego karnawału.
Pyszne! Dla prawdziwych wielbicieli kokosa, mas budyniowych i alkoholu, czyli dla mnie :-) Ale mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Może wypróbujecie je w okresie Świąt Bożego Narodzenia?!


Przepis mamy

SKŁADNIKI:
7 jajek
210g cukru
7 łyżek suchego maku
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KOKOSOWA:
1l mleka (u mnie 2%)
3/4 szklanki cukru
5-6 łyżek likieru Malibu lub innego likieru kokosowego np. Likier kokosowy w moim wydaniu*
15 łyżek kaszy manny**
4 łyżki wiórków kokosowych
100g masła


POLEWA CZEKOLADOWA:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki mleka

*ja użyłam likieru własnej roboty
** użyłam kaszy błyskawicznej z semoliną

PROSTOKĄTNA DUŻA BLASZKA

1. Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier na puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mąki z proszkiem i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mak. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy. Wygładzamy i pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut. Bez termooobiegu 180 stopni - 35 minut.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wszerz na pół, by powstały dwa blaty.


2.Mleko gotujemy i wsypujemy powoli cukier, mieszamy, a następnie do mleka stopniowo wsypujemy kaszę, dokładnie i energicznie mieszamy by powstała gładka masa. Czekamy, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy.
Do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy i wsypujemy i wiórki kokosowe, mieszamy, a następnie dolewamy likier kokosowy.
Wylewamy gorącą masę na 1 blat ciasta, a następnie przykrywamy drugim blatem.


3.W kąpieli wodnej, czyli nad parującym garnkiem z wodą rozpuszczamy połamaną czekoladę, dodajemy masło, mleko i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Wierzch ciasta możemy, ale nie musimy posypać wiórkami kokosowymi.

Moja propozycja: Dolny blat możecie skropić likierem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i zyska na smaku.

Ciasto przechowujemy w lodówce lub w innym bardzo chłodnym miejscu. Najlepiej by tężało całą noc, dzięki czemu lepiej się kroi.

Bon Appétit!




16 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda, domyślam się, że równie dobrze smakuje;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie! To ciasto ma wszystkie walory smakowe, które uwielbiam - mak i kokos! Zapisuję i robię na pewno na święta, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Podobne robiło się u mnie w domu na różne imprezy. Jedynym wyjątkiem ( chyba ze względu na dużą ilość dzieciaków) był brak alkoholu w nim.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie :) Na pewno też było smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda imponująco :) na Boże Narodzenie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda wspaniale! Uwielbiam kokos, więc ciasto z pewnoscią będzie mi smakować. Muszę wydrukować przepis. Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama często robiła takie nakrapiane, makowe biszkopty :) Ale już pomysłu na tak ciekawą masę nie miała :) Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada niesamowicie elegancko, nadaje sie nawet na swiateczny stol :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo podobne ciasto robi moja Mama. Przepiękne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kokos i mak - fajne i na pewno smaczne połączenie... aż chce się próbować!!! Super zdjęcia!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wypieki z dodatkiem maku, takie ciacho zjadłabym z przyjemnością; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy blaszka 25x36cm będzie ok? Skusiło mnie Twoje ciasto, wygląda bardzo smacznie. Zamierzam je upiec na kiermasz świąteczny :-).

    Z pozdrowieniami,
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będzie ok. Powodzenia i miłego kiermaszu! Daj znać po upieczeniu :)

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com