Strony

wtorek, 4 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką



Wiosenna słodka propozycja. Ciasto drożdżowe z rabarbarem pachnące wanilią i wiosną :-) Zazwyczaj od tego ciasta zaczynam sezon rabarbarowy. W tym roku zrobiłam wyjątek dla pysznych babeczek z rabarbarem. Jednak i ciasto wreszcie się pojawiło. Uwielbiam celebrować te chwile z rodziną i zazwyczaj piekę to ciasto z mamą, a potem wszyscy siadamy wygodnie w ogrodzie i zajadamy się nim. I jak to wiosną, ćwierkają ptaki, świeci słońce i nic do szczęścia już nam nie trzeba.

A pomysł ze stylizacją i starymi zdjęciami to takie nawiązanie do rodziny i wspomnień z czasów dzieciństwa. 

Przepis własny

SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej (lub pół na pół z mąką orkiszową jasną)
25 g drożdży
pół szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 całe jajko + 3 żółtka
60 g masła (roztopionego i ostudzonego)
szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
3 grube łodygi rabarbaru (lub nawet 4) pokrojone w plastry + 2 łyżki cukru

KRUSZONKA:
pół szklanki mąki
4 łyżki zimnego masła
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych

Forma okrągła o dużej średnicy lub prostokątna wyłożona papierem, posmarowana masłem i obsypana mąką


Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Posypuję mąką i odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie ubijam jedno całe jajko i żółtka na puszystą masę, dodając cukier biały i waniliowy.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże, szczyptę soli, ubite jajka, wanilię (ziarenka wanilii lub esencję) i mieszam. Następnie wyrabiam ręką, dodając na końcu rozpuszczone masło.
Obsypuję mąką, przykrywam ściereczką bawełnianą lub lnianą miskę i odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Następnie przekładam wyrośnięte ciasto do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układam rabarbar posypany cukrem (na chwilę przed rozłożeniem na ciasto).
Posypuję obficie kruszonką.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni z termoobiegiem. Wstawiam ciasto i zmniejszam temperaturę do 160 stopni.
Piekę ok. 45 minut.

KRUSZONKA:
Łączę ze sobą wszystkie składniki w misce i wyrabiam szybko kruszonkę. Wstawiam na chwilę do lodówki i dopiero posypuję nią ciasto.

Bon Appétit!



Polecam Wam również Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką


27 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda świetnie. Uwielbiam drożdżowe z owocami!
    Miłego dnia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda smakowicie a zdjęcie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już samo ciasto drożdżowe jest dla mnie numerem jeden wśród letnich ciast, do tego kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka... zimne mleko!! Poproszę o kilka kawałeczków tak z rana do kawki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne retro ciasto :) smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. rany, kochana! jak mnie dawno u Ciebie nie było! wygląda wspaniale! wyślij mi trochę do Dubaju, bo tutaj (póki co) nie znalazłam rabarbaru. Pozdrawiam cieplutko! A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, , że zajrzałas ;) ja też muszę Cię odwiedzić :)

      Usuń
  6. Też planuję od jakiegoś czasu upiec drożdżowe, może wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne, rustykalne takie. Dawno nie robilam drozdzowego, a tesknie bardzo za jego smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnie! ja właśnie wypiekłam babeczki z rabarbarem :)

    smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem, a Twoje wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. zakochałam się w twojej paterze, zdradzisz z jakiej wytwórni porcelany jest?:)
    Ps: Dziękuję za udział w akcji rabarbarowej z tym pysznym ciachem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Patera została wygrzebana w piwnicy rodziców i jest to fajans z Włocławka z lat 80'. Mimo wszystko ubóstwiam te patere. Wykorzystuje ja tylko do zdjęć :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię takie proste ciasta. Są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne ciasto i pyszne na dodatek. Nie ma to jak ciasto drożdżowe. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny talerz masz. A ciasto drożdżowe moje ulubione. Wyszło ci boskie :-) z rabarbarem palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale dawno nie jadłam drożdżowego ciacha! Piękna patera!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne ciasto i przepiękne zdjęcie :) patera - obłędna! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyjmij moja nominacje do Liebster Awards. Pozdrawiam i zycze milej zabawy :)) http://my-simple-cuisine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja nie cierpię rabarbaru, ale to wygląda naprawdę smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. cudowne są takie chwile z rodziną :) ciasto pyszne :) i zdjęcie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto drożdżowe! Ja dzisiaj też piekłam z rabarbarem ale na kruchym spodzie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham ciasto z.rabarbarem ;) i relaks w ogrodzie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękna patera i talerzyk :) takie starodawne, chyba też gdzieś mam takie talerzyki muszę odgrzebać. A ciasto pięknie wyrośnięte, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Rety.. wygląda przepysznie! uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, a to jest przecudne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czarujesz tymi pięknymi fotografiami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. zjadłabym teraz takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com