Strony

środa, 16 maja 2012

Placuszki z rabarbarem

Niestety, a może stety u mnie znów rabarbarowo, bo obok niego nie można przejść obojętnie, prawie jak obok truskawek! Ale prawie robi jednak różnicę. Rabarbar z truskawkami zawsze u mnie przegra. Jednak zanim te nasze pyszne polskie truskawki pojawią się na targach raczę siebie i rodzinę pysznościami z rabarbaru. Były już ciasta i crumble, a teraz pora na bardzo puszyste placuszki na maślance. Są idealne, zarówno na obiad jak i podwieczorek.
Nie będziecie się chyba krzywić? Rabarbar aż taki kwaśny nie jest! :)


SKŁADNIKI  na około 12 placuszków:
2 jajka
szklanka maślanki lub kefiru
niecałe pół szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią
pół szklanki cukru
kilka łodyg rabarbaru (u mnie 3 grube, dorodne)

Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować przez chwilę, powoli dodając mleko na przemian z maślanką lub kefirem. Gdyby masa była za rzadka dodawać jeszcze po trochu mąki.
Do ciasta wrzucić pokrojony na 1,5 cm kawałki rabarbar. Dokładnie wymieszać łyżką.
Smażyłam na oleju z pestek winogron na małym ogniu po dwa placuszki na patelni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Bon Appétit! 






16 komentarzy:

  1. takie placuszki na śniadanie to ja poproszę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Z rabarbarem jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to będę smażyła jeszcze w tym tygodniu :)
    super !

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda na to, że będę się musiała wybrać do warzywniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię takie placuszki np. z jabłkami czy borówką, z rabarbarem muszą być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z rabarbarem jeszcze nie jadłam, a dziś robię placki ziemniaczane:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placuszki bardzo lubimy. Ostatnio robiłam z jabłkami. chyba czas przyszedł też i na rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od kilku dni zamierzam zrobić właśnie takie pyszności :)
    I u mnie również rabarbar w konkurencji z truskawkami przegrywa ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Oszaleliście z tym rabarbarem :) Muszę dać się ponieść szaleństwu zanim się sezon skończy...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Smak musial byc super!

    OdpowiedzUsuń
  11. no to chyba zrobię jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  12. one musza być cudownie pyszne! zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Spróbuję bez proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com