Strony

poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z rukolą i figami

Sałatka rukola figi
Sałatka z rukolą i figami

Sałatka z rukolą i figami to moja kolejna jesienna sałatkowa propozycja. Zaledwie kilka wspaniałych składników czyni tę sałatkę bardzo wyjątkową. Mamy tu rukolę, ser z pleśnią, orzeszki piniowe, karmelizowaną czerwoną cebulę, pestki granatu oraz figi, które stawiają kropkę nad "i".
Fenomenalny smak, do którego warto nieustannie wracać. Sałatkę możecie polać dressingiem z podanego przeze mnie przepisu zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tym drugim przypadku wystarczy przelać sos na patelnię i chwilę podgrzać, a w nim choćby na chwilę warto zanurzyć figi, by nabrały nowego smaku. Decyzję pozostawiam Wam. Uważam, że obie wersje są bardzo trafione.
Polecam Wam też inną sałatkę z figami. Przepis znajdziecie TU.
Sałatka z figami


Przepis autorski

SKŁADNIKI dla 2 osób:
ok. 150-200g rukoli
3-4 figi
1 łyżka podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
pestki z 1/2 owocu granatu
100g sera z pleśnią (np. Lazur)
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki glassy balsamicznej

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę. Dodajemy glassę balsamiczną. Chwilę smażymy, aż cebula lekko się skarmelizuje i zmięknie.
Na talerzu układamy umytą rukolę, dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, skarmelizowaną cebulę, figi i polewamy dressingiem. Posypujemy sałatkę orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i serwujemy np. z bagietką i lampką wina.

DRESSING:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka musztardy
kilka kropel soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz

Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Bon Appétit!

rukola figi sałatka

Sałatka z figami i rukolą

5 komentarzy:

  1. Figi i ser z niebieską pleśnią pasują do siebie idealnie. Sama robiłam podobną sałatkę rok temu. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka z figami to klasyk, a dodatkowo z tymi plackami z poprzedniego przepisu mogłaby tworzyć bardzo ciekawe danie na lunch czy kolację. Bogactwo smaków i kolorów.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com