Strony

poniedziałek, 23 marca 2015

Pieczeń rzymska (klops)-przepis

Klops z jajkiem
Pieczeń rzymska (klops)

Pieczeń rzymska, zwana klopsem przygotowana z mieszanki mięsa wołowo-wieprzowego. Koniecznie z jajkami na twardo, porządnie przyprawiona i podana z chrzanem (u mnie tata trze chrzan) lub domowym sosem tatarskim. To rodzaj domowej wędliny podawanej często na stole wielkanocnym, ale nie tylko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to serdecznie Wam polecam przepis mojej mamy, dopieszczony przeze mnie.



Przepis na klops z jajkiem

Przepis mamy

SKŁADNIKI:
1 kg mięsa (u mnie wołowo-wieprzowe)
2 całe jajka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 mała czerstwa bułka namoczona w mleku
1 płaska łyżka majeranku suszonego
ok. pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
szczypta gałki muszkatołowej
1 czubata łyżka musztardy np. kremskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny
4 jajka ugotowane na twardo
2 czubate łyżki bułki tartej (jedna do farszu, druga do posypania)*
1 łyżka oliwy do zeszklenia cebuli

*jeśli mięso nie będzie zbyt zwarte zwiększamy ilość bułki tartej

KEKSÓWKA dł. 25cm wyłożona papierem do pieczenia

Mięso i odciśniętą bułkę mielimy przez maszynkę. Cebule drobno siekamy i szklimy na patelni. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, łyżkę bułki tartej, przeciśnięty czosnek, natkę, musztardę, sporo soli i pieprzu. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, gałką i majerankiem.
W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 1/3 część mięsa, a następnie jajka na twardo jedno obok drugiego przez cały środek.
Przykrywamy resztą mięsa i dociskamy. Posypujemy obficie bułką tartą.
Pieczemy przez ok. 90 minut w temperaturze 180 stopni na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu odstawiamy na godzinę i przekładamy na deskę lub półmisek. Kroimy w plastry. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
Podajemy z pieczywem i koniecznie z chrzanem lub domowym sosem tatarskim.

Bon Appétit!

Pieczeń rzymska-przepis

Pieczeń z jajkiem


Wielkanocne Smaki - edycja V

4 komentarze:

  1. Moja Mama też co roku robi taką pieczeń na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obowiązkowa pozycja na stole wielkanocnym :) Uwielbiam i czekam z utęsknieniem, aż moja mama go przygotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w tym roku też była pieczeń. Do tego domowy sos tatarski i mamy pyszną przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com