Strony

poniedziałek, 16 lutego 2015

Wygraj książkę!


W ostatnim wpisie Klik! zamieściłam recenzję książki "Detoks cukrowy" autorstwa Brooke Alpert i Patricii Farris.
Dziś chciałabym Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym mam dla Was jeden egzemplarz tej książki.



Zasady konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Blog Bo(ro)n Appétit.
  2. Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo Bukowy Las.
  3. Konkurs organizowany jest na obszarze Polski w dniach 16.02 do godziny 23:59  23.02.2015.
  4. Konkurs skierowany jest do osób, które posiadają polski adres korespondencyjny.
  5. W konkursie zostanie wyłoniony jeden laureat, które otrzyma nagrodę w postaci książki "Detoks cukrowy" Brooke Alpert i Patricia Farris.
  6. Zadanie konkursowe: Pod niniejszym postem należy dodać przepis na deser, w którym nie będzie ani grama cukru. A jednocześnie deser (ciasto) będzie pyszny!
  7. Jedna osoba może zgłosić tylko jeden przepis.
  8. W komentarzach proszę o zamieszczenie podpisu (w szczególności osoby anonimowe).
  9. Będzie mi bardzo miło, jeśli jednocześnie zlajkujecie mój profil na Facebooku, żeby być na bieżąco z tym, co dzieje się w mojej kuchni i na blogu.
  10. Wyniki ogłoszę w osobnym poście dn. 26.02.2015.
  11. Warunkiem otrzymania przesyłki z nagrodą jest spełnienie powyższych warunków oraz po ogłoszeniu wyników przesłanie swoich danych (imię i nazwisko oraz adres zamieszkania). Dane należy przesłać na adres mailowy: boronappeetit@gmail.com
Mam nadzieję, że podbijecie moje kubki smakowe. Już nie mogę się doczekać Waszych "nie"słodkich przepisów!

Powodzenia w konkursie,

Agata

17 komentarzy:

  1. czy miód w tym wypadku jest rozumiany jako cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód w tym przypadku (oczywiście w niewielkiej ilości) jest dopuszczalny :-)
      W przepisach nie może być samego cukru w jego czystej postaci.

      Usuń
    2. o to mi własnie chodzilo :-)
      proszę o informację czy jedna osoba może zgłościć kilka propozycji?

      Usuń
    3. Jedna osoba może wysłać tylko jedną propozycję.

      Usuń
    4. Jedna osoba może wysłać tylko jedną propozycję.

      Usuń
  2. dietetyczne bajaderki
    Jak to jest zrobione?
    150 g buraka pieczonego, startego na tarce /ja użyłam domowego ze słoika/
    5 daktyli moczonych we wrzątku
    1 łyżka masła orzechowego
    1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
    1 kopiasta łyżka lnu mielonego
    1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
    1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka jagód goji
    1 łyżeczka nasion chia
    aromat rumowy
    szczypta soli
    płatki suszone nagietka
    3 łyżki suszonego buraka /płatki/
    Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem, masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
    Dodaję orzechy, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję 3 duże kule.
    Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
    Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję nagietka.
    Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym.
    Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na konkurs, mnóstwo inspiracji dla osób na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tylko jak teraz wybrac jeden, jedyny najlepszy przepis? :)

      Usuń
  4. Przepis - JAGLANE TRUFLE BANANOWO-CZEKOLADOWE
    Składniki:
    *60g kaszy jaglanej
    *szklanka mleka kokosowego
    *średni, dojrzały banan
    *czubata łyżka kakao lub karobu
    *1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych - do obtoczenia

    Wykonanie:
    Kaszę gotujemy na mleku, dopóki nie wchłonie całego płynu. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do kaszy. Następnie dodajemy kakao/karob i mieszamy. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia. W tym czasie kasza też zastygnie. Z masy formujemy rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w orzechach. Wkładamy do lodówki na min. 3h przed podaniem. Smacznego! :)

    Pozdrawiam, Martyna

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :) Na słodki, ale bez-cukrowy deser chciałabym zaproponować "chlebek bananowy słodzony daktylami" :) Robiłam go już kilka razy wiec przepis jest sprawdzony i na prawdę godny polecenia!

    *3 bardzo dojrzałe, duże banany (ok. 350g)
    *200g daktyli
    *jajko
    *2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego
    *1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    *łyżeczka proszku do pieczenia
    *szczypta soli

    Jeśli daktyle są suche należy zalać je wodą i ostawić na noc aby zmiękły. Banany i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajko i olej kokosowy i mieszamy składniki.Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy sól, mieszamy wszystkie składniki krótko, ale dokładnie. Przekładamy masę do keksówki o długości 25cm i pieczemy 50 minut w 180*C (do "suchego patyczka").

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekoladowe brownie

    1/2 szklanki mąki lub zmielonych na mąkę otrębów
    szczypta proszku do pieczenia/sody
    1 łyżka dżemu
    1 łyżka jogurtu
    200 g startej cukinii
    2 ł. karobu
    2 łyżeczki miodu
    4 łyżki kremu daktylowego (zmiksowane suszone daktyle z odrobiną wody i przyprawy do piernika)
    garść orzechów i daktyli oraz świeża figa do ozdoby

    Składniki suche wymieszać, dodać mokre składniki i wyłożyć do niewielkiej kokilki połowę masy. W środek dodać krem z daktyli i przykryć pozostałą masą. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu obłożyć figami.


    Daria I.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moją propozycją są ciasteczka z musli (proszę nie mylić z batonikami musli – stanowiącymi idealną przekąskę śniadaniową; ciasteczka są zdecydowanie deserowe, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty).

    Ciastka z jabłkiem i musli
    Na 1 blachę (ok 24 sztuk)
    Ciasto:
    2 kwaskowe jabłka
    220g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g masła
    60 g miodu (łagodnego w smaku)
    szczypta soli
    1 – 2 łyżeczki cynamonu (w zależności od upodobań, ja wolę bardziej cynamonowe)
    75g niesłodzonej mieszanki musli (ja robię sama mieszankę: płatki owsiane+pestki słonecznika+rodzynki+żurawina+pokrojone morele)
    1 jajko
    4-5 łyżek mleka
    garść grubo posiekanych orzechów włoskich


    1. Wyłożyć blachę papierem. Umyć, obrać i pokroić drobno jabłka w kostkę.
    2. Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki. Wyrobić palcami, żeby ciasto wyglądało jak mnóstwo małych kluseczek.
    3. Wymieszać w osobnej misce:sól, cynamon, jabłka, musli. Przesypać do miski z mąką, wymieszać wszystko. Dodać miód, jajko i tyle mleka,żeby składniki były pokryte ciastem, ale wyraźnie się odznaczały
    4. Masę wykładać łyżką na blachę zachowując odstępy. Piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Studzić na kratce. Podawać letnie lub zimne

    Zamiast musli, jabłek, cynamonu można też dodać: 50g pełnoziarnistych płatków owsianych, 50g wiórków kokosowych, 150g mieszanki suszonych i drobno pokrojonych owoców egzotycznych. W przypadku tej wersji warto część masła zastąpić olejem kokosowym.
    Polecam, bo nie dość, że pyszne i zdrowe, to jeszcze łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja propozycja to Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

    Posty,szybki,zdrowy i naprawdę bajecznie smaczny.

    Składniki na warstwę kokosową :

    1 sztuka awokado
    1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
    6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
    1,5 szklanki wiórków kokosowych
    1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
    szczypta soli

    Polewa :

    1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
    2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
    1/4 szklanki gorzkiego kakao
    1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )

    Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.

    Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.

    Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

    Smacznego :)
    P.s
    Na początku przyszłego tygodnia przepis pojawi się u mnie na blogu więc będzie można obejrzeć zdjęcia :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje


    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego robię szybkie naleśniki z mąki kasztanowej z musem z awokado. Mąka kasztanowa sama w sobie jest odrobinę słodka, więc nie potrzeba dodawać do niej ani grama cukru.

    Naleśniki z mąki kasztanowej
    Przepis na 2 małe porcje lub 1 dużą:
    pół szklanki mąki kasztanowej
    pół szklanki wody
    jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
    ew. odrobina cynamonu
    Przesianą mąkę mieszamy z resztą składników i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu (olej kokosowy jest w środku).

    Mus z awokado:
    pół awokado
    odrobina soku z cytryny
    łyżka karobu/ kakao
    łyżka wiórków kokosowych
    odrobina cynamonu lub mielonego imbiru

    Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.

    Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i delektujemy się bezcukrowym deserem. Smacznego!

    Roksana S.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :)

    Po otwarciu piekarnika można poczuć aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Odznaczają się niezwykłą delikatnością i puszystością. Pyszota :P

    Składniki na 8 sztuk:
    - 1 duży banan
    - 10 malutkich gruszek lub 2-3 duże
    - 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka
    - 1 jajko
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo można nadziać je: suszonymi owocami, dżemem 100% owoców lub pozostawić bez dodatków :)

    Przygotowanie:
    Banana i gruszki obieramy i miksujemy za pomocą blendera. Łączymy wszystkie składniki, także mus owocowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajemy jakiś składnik do nadzienia, nakładamy ciasto zakrywając spód foremki, a następnie przykrywamy kolejną porcją ciasta dany składnik (np. płaska łyżeczka dżemu). Pieczemy w 180* od 30 do 35 minut :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój przepis jest dość nietypowy, ale smakuje naprawdę wyśmienicie :)

    Kawowa pianka chia z galaretką pomarańczową

    Składniki spodu:

    1 szklanka migdałów

    1/2 szklanki daktyli

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem.
    Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 30 min.
    Migdały miksujemy na mąkę. Dodajemy odsączone z wody daktyle. Całość blendujemy na gładką masę.
    Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Gotowy spód wkładamy do lodówki.

    Składniki pianki chia:

    1 puszka mleczka kokosowego

    1 szklanka mleka roślinnego

    4 łyżki nasion chia

    3 łyżki syropu klonowego

    1 łyżka soku z cytryny

    50 g gorzkiej czekolady

    3 łyżki kawy rozpuszczalnej

    1 1/4 łyżeczki agar-agar

    Do garnka przelewamy mleczko kokosowe, mleko, dodajemy nasiona chia, syrop klonowy i sok z cytryny. Całość mieszamy i zostawiam na ok. 1 h.
    Po tym czasie do masy dodajemy kawę i czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje dodajemy agar-agar i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok 10 min.
    Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na ok. 10 min do przestudzenia. Następnie przelewamy do przygotowanej tortownicy. Przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki na min.3 h.

    Składniki galaretki:

    300 ml soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
    1 1/2 łyżeczki agar-agar
    1 pomarańcza

    Sok pomarańczowy podgrzewamy razem z agar-agar do momentu, aż agar się rozpuści.
    Obraną i wyfiletowaną pomarańczę układamy na masie chia. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy piankę i wstawiamy do lodówki na ok. 2 h.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Polecam ekspresowy deser w pucharkach / szklaneczkach z musem jabłkowo-bananowym w roli głównej. Mus jałbkowo-bananowy jest przepyszny sam w sobie, słodycz dojrzałego banana zostaje idealnie przełamana kwaskowatymi jabłkami.

    Deser można przygotować na dwa sposoby: na ciepło lub na zimno (składniki na 2 porcje). Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto ładnie (apetycznie) prezenuje się w pucharkach. Spokojnie można przygotować dla gosci, nie tylko tych będących na diecie :-)

    Mus jabłkowo-bananowy:
    2 małe renety lub jedna duża
    2 małe banany lub jeden baaardzo duży (mega dojrzały, z ciemnymi plamami na skórce)
    kilka kropel soku z cytryny.

    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnuszka z grubym dnem i smażymy na mus. Gdy mus będzie już dobrze wysmażony dodajemy banana, roztartego przy pomocy widelca na papkę i skropionego sokiem z cytryny. Całość smażymy jeszcze przez chwilkę.

    Deser w wersji na ciepło (z kokosowym budyniem jaglanym)
    domowa granola (np. z kokosem i żurawiną)
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    mleko
    wiórki kokosowe, zmielone blenderem lub w młynku
    łyżeczka oleju kokosowego

    kaszę jaglaną dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę ugotować w szklance wody ze szczyptą soli, pod koniec gotowania dodać zmielone wiórki kokosowe (wg uznania). Do ugotowanej kaszy dodać olej kokosowy i zalać ciepłym mlekiem (ok. 1cm ponad kaszę), zmiksować blenderem na gładki budyń, gęstość budyniu wyregulować dodając ewentualnie mleko.

    Na spód szklaneczki/pucharków wysypać granolę, na to wyłożyć ciepły mus jabłkowo-bananowy i ciepły budyń jaglany. Wierzch udekorować owocami (np. banany, maliny, które świetnie smakują z kokosowym budyniem, używam mrożonych, które rozmarzają pod wpływem ciepłego budyniu) lub bakaliami lub domową konfiturą (wiśniową, porzeczkową) i płatkami (nie wiórkami) kokosowymi lub migdałowymi. Spożywać od razu.

    Wersja na zimno (z kremowym twarożkiem i puree bananowo truskawkowym):
    domowa granola (np. z kokosem i żurawiną lub cynamonowo-orzechowa)
    4 łyżki kremowego twarożku
    miód
    kilka orzechów włoskich i suszonej żurawiny
    ok.6-8 mrożonych truskawek
    dojrzały banan

    Twarożek wymieszać z miodem, posiekanymi orzechami i suszoną żurawiną.
    Truskawki (lekko rozmrożone, na tyle, aby dało się zmiksować, ale żeby nie były do końca rozmarznięte) zmiksować z bananem (można włożyć na chwilę do zamrażarki) na gładkie puree

    Na spód szklaneczek/pucharków wysypać domową granolę, na to wyłożyć zimny mus bananowo-jabłkowy, kolejną warstwę granoli, twarożek i puree truskawkowo-bananowe. Na wierzch posypać granolę lub płatki kokosowe lub prażone płatki migdałowe. Schłodzic ok. 10-15 minut w lodówce. Smacznego!

    h_anka

    h_anka(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com