Strony

środa, 14 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to ekspresowe i swojskie danie, które dobrze smakuje szczególnie zimą!To niezbyt wyszukana potrawa, ale nie powiecie mi, że jej nie lubicie?Każdy lubi zapiekanki...zwłaszcza te ziemniaczane, z podsmażoną cebulą i kiełbasą lub boczkiem. Zapieczone pod kołderką z tartego sera.
A do zapiekanki świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty, jeśli lubicie takie połączenia.



Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą


Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
5-6 większych ziemniaków
1 duża cebula
kawałek kiełbasy (ok. 15-20cm kawałek)
1 duże jajko
pół szklanki mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka majeranku suszonego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta słodkiej mielonej papryki
pieprz świeżo mielony
sól

oraz:
kawałek sera (u mnie gouda)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy w wodzie, aż będą półmiękkie, ale nadal zachowują kształt. Odcedzamy i wykładamy do formy żaroodpornej posmarowanej oliwą z oliwek.
Cebulę siekamy, kiełbasę kroimy w plastry. Rumienimy na patelni i wykładamy na zapiekankę.
Jajko rozkłócamy, dodajemy mleko, jogurt, sól, pieprz, gałkę, paprykę i majeranek. Przeciskamy czosnek i wszystko mieszamy. Polewamy zapiekankę i ścieramy ser. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180-190 stopni do rozpuszczenia i zezłocenia sera.

Bon Appétit!

Zapiekanka z ziemniakami i serem

5 komentarzy:

  1. Musi być pyszna - świetny przepis, zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. Sycąca, idealna zimowa zapiekanka :) Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, zjadła bym spory kawałek...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja para kaloszy!
    Swietny pomysl na obiad!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie zapiekanki są idealne na zimowe obiady. I widzę, że podałaś do niej przepyszną surówkę z kapusty kiszonej :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com