Strony

wtorek, 10 września 2013

Dżem malinowy

Dżem malinowy jest moim ulubionym dodatkiem do deserów i naleśników. Przedstawiam Wam najlepszy i najprostszy sposób. Możecie również poeksperymentować z różnymi dodatkami do dżemu. Według mnie pasuje idealnie wanilia lub cynamon. Nie zaszkodzi również dodanie kapeńki alkoholu, np. kieliszka wiśniówki.


Przepis własny

SKŁADNIKI:
2 kg malin
1 kg cukru

Maliny dokładnie przebrać i umyć. Osączyć, a następnie zasypać cukrem. Przykryć szczelnie naczynie (np. słój) i odstawić na dobę.
Następnie gotować przez około godzinę lub dłużej, aż dżem zacznie gęstnieć. Sami poznacie, czy konsystencja dżemu jest odpowiednia. Połowę dżemu przecieramy przez sitko, by pozbyć się większości pestek. Resztę zostawiamy.
Następnie należy przekładać dżem do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzujemy ok. 10 minut swoją ulubioną metodą. Ja robię to w garnku  z wodą. Wykładam na dno ściereczkę i układam słoiki. Zalewam wodą do odpowiedniej wysokości i gotuję.
Po wyjęciu słoiczków przewracam je do góry dnem do wystygnięcia.

Bon Appétit!




9 komentarzy:

  1. Taki domowy dżem z samych owoców i cukru jest najlepszy. Ja najbardziej lubię właśnie malinowe dżemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham domowy dżem z malin! Idealny na jesienna chandrę którą pewnie załapie niedługo :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
    Paula:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam malinowy dżem, wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały -musi być cudownie pachnący...

    OdpowiedzUsuń
  5. ładny kolorek, aż mi się zamarzyła świeża pachnąca bułeczka z takim dżemikiem

    OdpowiedzUsuń
  6. Też dziś robiłam dżem malinowy. Nie wyobrażam sobie zimy bez niego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Życia sobie bez malinowego dżemu nie wyobrażam i ubolewam nad tym, że nie mamy tu swiezych malin. Ale poluję na mrożone i robie zapas, gdy są.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda. Robię podobny ale do zimy nie wytrzymuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja zrobiłam w tym roku kilka słoiczków. Piękny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com