Strony

poniedziałek, 2 września 2013

Ciastka z masłem orzechowym

W szafce zalegał słoik z masłem orzechowym, którego data do spożycia wkrótce się kończyła. Najlepszym sposobem na jego wykorzystanie zawsze okazują się być ciasteczka. Upiekłam z podwójnej porcji. Wyborne!


Przepis stąd z moimi niewielkimi zmianami

SKŁADNIKI:
120 g miękkiego masła
120 g masła orzechowego
80 g cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody


Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem.

Ucieramy za pomocą miksera masło z cukrem, dodajemy masło orzechowe i miód. Wbijamy jajko, a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. 
Z masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem.
Pieczemy ok. 12-15 minut do zrumienienia. Wykładamy na kratkę, żeby ostygły.



Bon Appétit!





11 komentarzy:

  1. U mnie żaden słoik z masłem orzechowym nigdy nie zbliży się do końca terminu ważności:P Śliczne ciasteczka! Jak uda mi się uchować trochę masła orzechowego, z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy te ciasteczka!! Piękne ujęcia;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasteczka i piękne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę je zrobić jak skończę wakacje... Są po prostu cudowne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. no niestety...ciastka nie wyszły dobre...wyszły obłędnie przepyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no niestety...ciastka nie wyszły dobre! wyszły obłędnie przepyszne!!! są kruchutkie z zewnątrz a w środku delikatnie wilgotne, ymmmm, rozpływają się w ustach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Silya! No prawie zawału dostałam po przeczytaniu pierwszego zdania ;) I myślę jak to możliwe...robię te ciastka tak często i zawsze wychodzą! Ale odetchnęłam i doczytałam resztę. Bardzo się cieszę że smakowały.

      Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!

      Agata

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com