Strony

środa, 26 września 2012

Palce lizać! Szarlotka z marcepanem



Obok tego ciasta nie można przejść obojętnie. Szarlotka z marcepanem to ciasto wyjątkowo smaczne. Przepis bardzo przypadł mi do gustu, bo ciasta z jabłkami uwielbiam, a w spiżarni mam akurat spory zapas masy marcepanowej przywiezionej z Niemiec.
To ona właśnie nadaje ciastu słodyczy, a chrupiące rozetki z marcepana na wierzchu ciasta pięknie je ozdabiają. Upiekłam ciasto w sobotę, do niedzieli nie został nawet okruszek. Nic dziwnego! Po prostu palce lizać!!! I wiem, że wkrótce upiekę je ponownie...w końcu jabłek teraz mamy pod dostatkiem!

Przepis pochodzi z gazety Sól i Pieprz  9/2007

SKŁADNIKI na ciasto:
1 kg jabłek
50 g masy marcepanowej w kostce (używam ZENTIS)
200 g masła
sok i starta skórka z 1 cytryny
1 op. cukru waniliowego
1 saszetka esencji waniliowej (używam Dr.Oetker)
4 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki rumu (użyłam malibu)
125 ml wody

Marcepanowe rozetki:
100 g masy marcepanowej
50 g zmielonych płatków migdałowych
1 jajko
25 g cukru
1 łyżka cukru pudru

Tortownica 26 cm (wyłożona papierem, posmarowana masłem i obsypana mąką)





Jabłka umyć, wydrążyć z gniazd nasiennych i obrać. Pokroić połowę jabłek na mniejsze kawałki, a drugą połowę na plastry. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i zalać jabłka.

Masę marcepanową (50 g) pokroić w kosteczkę, a następnie wymieszać z masłem, cukrami, wanilią, i skórką z cytryny na kremową masę. Miksować powoli., kolejno dodawać jajka, wsypać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlać rum.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (z termoobiegiem 155 stopni).
Jabłka odcedzić, osuszyć i do masy przełożyć mniejsze cząstki. Plastry ułożyć po przełożeniu masy do tortownicę na sam wierzch.  Piec 60-70 minut. Po około 30 minutach należy ciasto przykryć folią aluminiową.
Aby zrobić rozetki nalezy zmiksować marcepan z jajkiem, cukrami i migdałami na gładką masę. Włożyć ją do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki.

Ok. 20 minut przed końcem pieczenia szarlotkę wyjąć z pieca i zrobić rozetki.
Po upieczeniu ostudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.

Bon Appétit!





12 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale i z dodatkiem marcepanu musi smakować genialnie!
    Tak kusić od rana...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na pewno nie przeszlabym obojetnie! Juz od patrzenia na zdjecia cieknie mi slinka. A pomyslec, ze kiedys nie znosilam marcepanu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda. Z marcepanem jeszcze nie jadłam. Czas spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jacie!jacie! marcepan i jabłko! zabiłabym, aby móc spróbować kawaleczek;)

    OdpowiedzUsuń
  5. tym połączeniem zostałam rozłożona... na czynniki pierwsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. witam serdecznie, z wielką radością zaglądam do Ciebie i jesteś dla mnie inspiracją w kuchennym klimacie dlatego otrzymujesz ode mnie słodką babeczkę w pełni zasłużoną
    http://naturaija-violka42.blogspot.com/2012/09/tag-so-sweet-blog-award.html

    Życzę aby ta pasja wciąż trwała i trwała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z marcepanem nigdy nie jadłam. Ciasto wygląda pięknie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta szarlotka kusi mnie od dawna, więc najwyższy czas ją upiec.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com