Strony

czwartek, 30 sierpnia 2012

Ciasto kruche ze śliwkami i kremem pâtissière



No i mamy sezon na śliwki! Nie wiem jak Wam, ale mnie udało się już z nich całkiem sporo przygotować. Gościły w knedlach, kilku ciastach, a co najważniejsze trafiły do słoików. Marmolada śliwkowa to prawdziwy rarytas na zimę. Piekę z jej udziałem m.in niezliczone ilości czekoladowych ciasteczek. Ale wracając do tego ciasta, to choć przepis nie jest mój, musicie z niego koniecznie skorzystać. Chyba nie ma osoby, której nie smakowałoby to ciasto. Idealny, maślany kruchy spód, dojrzałe śliwki i krem pâtissière. Do tego pyszna kruszonka z wiórkami kokosowymi.
Przepis stąd z moimi drobnymi modyfikacjami

SKŁADNIKI na spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko


Krem pâtissière:
250 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego lub ziarenka z całej wanilii
3 żółtka
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
2 kieliszki malibu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka (kokosowa lub migdałowa):
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (lepsze są wiórki kokosowe)
50 g cukru
125 g masła (schłodzonego)

oraz:
900 g śliwek umytych, wydrążonych z pestek i podzielonych na cząstki
cukier puder

Forma prostokątna o wymiarach 20 x 30 cm

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Wsypać cukier, wbić jajko i dodać pokrojone zimne masło. Sprawnie zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę i wstawić je na ok. 30-40 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem i posmarowaną masłem. 
Na czas rozgrzania piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem wstawić ciasto ponownie do lodówki, a następnie tuż przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec około 25 minut na lekko złoty kolor.

By przygotować krem należy podgrzać mleko i odstawić je. Żółtka zmiksować z cukrami lub wanilią na białą puszystą masę. Dodać obie mąki, a następnie cienką strużką dolewać odrobinę mleka. Chwilę miksować, a następnie masę jajeczną przelać do garnka z mlekiem i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Chwilę to trwa, zanim masa zgęstnieje. Wtedy należy wlać malibu, wymieszać i odstawić.

Przygotować kruszonkę. Zagniatać mąkę z cukrem, masłem i wiórkami, aż powstanie kruszonka. Możemy ją wstawić do lodówki, jeśli spód nie jest jeszcze gotowy.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć krem, rozkładając równomiernie. Wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Całość piec 30-35 minut w temp. 170 stopni.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.


Bon Appétit!





14 komentarzy:

  1. Wspaniele się prezentuje! Dodatek tego kremu cudny!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ciasto ze śliwkami, marzenie ;)
    ja ze śliwek jeszcze jakoś tak nie korzystałam zbyt wiele, ale pora zacząć, bo się spóźnię, tak jak na kurki.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wygląda! takie ciasta z owocami lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio zrobiłam podobne ciasto. Ale moje nie było takie idealne;) Niestety śliwki były zbyt soczyste;)
    No i nominowałam Cię: http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Dzięki za inspiracje, dzięki za kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mnie jest bardzo miło, że tu zaglądasz i że dla tak sympatycznych osób warto robić to, co robię :)

      Usuń
  5. Super przepis Agatko!
    Śliwki idealnie nadają się do kruchego i do kruszonki. Zresztą trzeba je wykorzystywać gdzie się da póki są :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasta ze śliwkami:) Są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bon Apetit! bardzo lubię Twojego bloga, tworzysz na nim wspaniały klimat i te cudownie apetyczne zdjęcia, że od razu chce się porwać kawałek i zjeść :) Dlatego nominowałam Cię do Versatile Blogger Award.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  8. Nominowałam Cie na swoim blogu : http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/08/zapiekanka-ziemniaczana-z-jabkiem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  9. śliweczki uwielbiam, najbardziej w kruchym cieście, pora więc zabrać się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z tym kremem każde ciacho jest pyszne!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com