Strony

środa, 27 czerwca 2012

Tarta na kruchym cieście z pomidorami i boczkiem

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham pomidory. W zupie,  sałatkach, pieczone, nadziewane, w towarzystwie makaronów, na kromce świeżego chleba z masłem, naprawdę mogę je jeść pod każdą postacią. I właśnie na danie z pomidorami w roli głównej zapraszam dziś. Nie może zabraknąć w moim menu o tej porze roku kruchej tarty z nadzieniem, sytej i smacznej. Jest idealna na ciepło, ale smakuje również na zimno. Taką tartę spokojnie możecie zabrać na piknik. 


Przepis własny

CIASTO KRUCHE:
1 jajko
100g zimnego masła
szklanka mąki
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

FARSZ:
spory kawałek boczku wędzonego
1 jajko
125 g serka mascarpone
20 dkg startego żółtego sera, np. Gouda
5 łyżek greckiego gęstego jogurtu
pół szklanki mleka
3 ząbki czosnku
3 łyżki ketchupu
łyżka domowego pesto z bazylii
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
łyżka suszonej bazylii

oraz:
2 pomidory
parę listków bazylii do ozdoby
łyżka orzeszków piniowych

CIASTO:

Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i rozbijamy jajo. Dodajemy szczyptę soli, zimne pokrojone w małe kawałki masło i zagniatamy dość szybko. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Czasem czekam godzinę.
Następnie ciasto należy rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Tartę wykładamy papierem i wykładamy kulki ceramiczne, by ciasto nam się nie wybrzuszyło. Pieczemy 12 minut do delikatnego zrumienienia ciasta.

FARSZ:

Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Czekamy aż boczek się wytopi, a cebula zrumieni. W misce rozkłócamy jajko, dodajemy po kolei wszystkie płynne składniki, mascarpone, pesto i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie. Wrzucamy pokrojony boczek i cebulę. Na końcu dodajemy żółty ser.
Wylewamy całość na podpieczony spód. Rozkładamy pomidory pokrojone w plastry. Posypujemy orzeszkami piniowymi.
Wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Dekorujemy listkami bazylii.

Bon Appétit!





27 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wygląda,bardzo fajny przepis,dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Cieszę się, że przepis się podoba! :)

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba ta tarta! Na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita tarta,a do tego jakie piękne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Co za kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam pomidory. Będę musiała wypróbować ten przepis. To danie wspaniale wygląda! Z pewnością jest przepyszne. :) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda!
    MEGA apetycznie, niemal czuję ten zapach, a brzuchu zaczyna burczeć ... chcę ją na drugie śniadanie. Czy możemy coś z tym zrobić, jakaś teleportacja tej tarty do W-wy, albo coś w tym stylu? :)

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No będzie ciężko, ale nie z powodu teleportacji :) Tarty po prostu już nie ma :) Ale następnym razem pomyślimy Kochana co z tym zrobić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. I ja uwielbiam pomidory, zawsze i wszędzie;) Twoja tarta wspaniała, aż mi tutaj zapachniało! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowita, aż bym sięgnęła przez monitor po kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka piękna jest Twoja tarta. Istne cudo. Aż szkoda pokroić;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastyczna! nic dodac nic ujac.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie. Jakie piękne kolory :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie kolory! Bardzo lubię takie potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mhm, posmakowałaby mi z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tarty - pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomidory też darzę ogromną miłością :). W każdej postaci.
    Twoja tarta nie dość, że wygląda rewelacyjnie to jej składniki są bardzo zachęcające :)
    Przepis wrzucam do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Genialnie wygląda!Tak wakacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam tarte, a tę obdarzyłąm szczególnym uczuciem, za to że jest tak bajecznie kolorowa

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie z tymi pomidorkami. :) Apetytu mi narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com