Strony

czwartek, 28 czerwca 2012

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Już wczoraj na moim Fanpage'u zapowiedziałam ten deser. A że słowo się rzekło... :) Dziś przepis. Jakiś czas temu była panna cotta z jagodami, przepis znajdziecie tutaj. Tym razem przygotowałam ten deser z sosem truskawkowym. Wszyscy go zapewne znacie i lubicie jak i ja :)




SKŁADNIKI NA DESER:

250 ml mleka (wystarczy 2%)
250 g śmietany kremówki 30%
4 czubate łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku
laska wanilii
1 łyżka rumu malibu

SOS TRUSKAWKOWY:
W blenderze zmiksowałam truskawki (tzw. ilość na oko) z 3 łyżkami cukru pudru.

W garnuszku rozpuścić żelatynę z 2-3 łyżkami ciepłej wody lub z dodatkiem podgrzanego mleka. Wymieszać dokładnie, by nie powstały grudki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i końcówką noża zebrać ziarenka.
Mleko, śmietankę, cukier, rum i wanilię ( zarówno ziarenka jak i laskę wanilii) zagotować na małym ogniu, dodać żelatynę. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany płyn przelać do filiżanek lub innych małych foremek, najlepiej o pojemności 125 ml. Ja akurat testowałam nowe silikonowe foremki, które były mniejsze i porcji wyszło 5.
Ostudzić, a następnie przykryć każdą z filiżanek folią aluminiową i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej kilka godzin. Tuż przed podaniem ostrożnie wyjmujemy nasz deser z foremek, najlepiej wstawić je na chwilę do ciepłej wody. Można też użyć noża do podważenia. Panna Cotta powinna wyjść łatwo na talerz :)
Podawać z sosem truskawkowym lub innymi ulubionymi owocami sezonowymi. Można również użyć syropu klonowego, albo ograniczyć się do listka mięty, tudzież melisy.

Bon Appétit!







17 komentarzy:

  1. Jeden z moich ulubionych deserów, połączony z sosem truskawkowym wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny deser! Z truskawką idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, aż nabrałam ochotę na truskawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak pięknie podane, że nie wiem, czy nie pójdę i zaraz sobie również ugotuję "pannę"

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita!
    Uwielbiam taką z truskawkami. Sama słodycz. Palce lizać!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze w tym deserze jest to, że z każdymi sezonowymi owocami smakuje inaczej, zawsze wspaniale ;) piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam tego deseru. Zachęciłaś mnie:) Zdecydowanie zachęciłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piekne i kuszące i ten sosik...

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczerze to nigdy nie jadła. Ale zawsze zachwycał mnie wygląd tego deseru. Wyszedł pięknie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda wspaniale! napewno była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm, pyszności! Dawno nie jadłam .

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com