Strony

piątek, 8 czerwca 2012

Polska!Biało-czerwoni!Torcik serowy z musem truskawkowym



No może nie tak do końca "czerwoni", bo raczej różowi, ale torcik w sam raz dla najwierniejszego kibica! :) Smakuje jak lekka pianka, a dopełnieniem smaku jest galaretka z gęstym musem z truskawek. Dlatego śmiało można powiedzieć, że serniczek  jest podwójnie truskawkowy.
Idealny na upalne dni, albo jako "prezent" dla naszych domowych kibiców. Myślę, że milej im będzie zasiąść przed telewizorem i osłodzić sobie grę naszej reprezentacji. Ja należę akurat do tej części kobiet, które mecze oglądają nie z przymusu, tylko z prawdziwą przyjemnością, dlatego i  ja będę zdzierać dziś gardło, a przede wszystkim trzymać kciuki za "naszych". Aha, no i zabieram serniczek do zjedzenia :)
Polska! Biało-czerwoni!!! Polska gola! Pierwszy gwizdek już tuż tuż!



Przepis własny

SKŁADNIKI:
biszkopty savoiardi (użyłam oryginalnych włoskich z posypką cukrową)
parę łyżek ajerkoniaku
4 płaskie łyżki żelatyny
500 g chudego zmielonego twarogu
300 g jogurtu naturalnego (używam Danone)
100 g truskawek+ ok. 20 sztuk na mus
1 laska wanilii (przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyłuskać ziarenka)
cukier waniliowy
80 g cukru białego
otarta skórka z 1 cytryny
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
parę łyżek mleka do wymieszania żelatyny
1 galaretka truskawkowa i szklanka wody

Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz. Wyłożyć biszkopty i delikatnie skropić ajerkoniakiem.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem 100 g na mus. Odstawić.
Twaróg zmiksować z jogurtem, cukrem waniliowym, ziarenkami wanilii, sokiem z cytryny, skórką i cukrem. Żelatynę wymieszać z ciepłym mlekiem do całkowitego rozpuszczenia by nie było grudek i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na pół, jedną część wymieszać z musem truskawkowym i wylać na biszkopty.
Następnie wylać białą masę serową. Wierzch wygładzić za pomocą szpatułki. Ułożyć na wierzchu parę truskawek jako dekorację.
Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Galaretkę wsypać do wrzącej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Truskawki zblendować na gęsty sos i kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć wymieszać razem i polać sernik.
Ponownie wstawić do lodówki.

Bon Appétit!




15 komentarzy:

  1. Uwielbiam włoskie biszkopty z cukrową posypką. Są takie kruche i pyszne!
    W zasadzie to wyszła Ci, wliczając galaretkę, flaga Łotwy: czerwono-biało-czerwona ;-)
    Ale jak się zje najpierw galaretkę, to zostanie nasza biało-czerwona :-)
    Bardzo pomysłowy ten serniczek, szczególnie mi się podoba nasączenie biszkoptów ajerkoniakiem...

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym ajerkoniakiem to tak zupełnie spontanicznie wyszło. Zaświtał pomysł i udałam się do barku sprawdzić, czy został jeszcze ajerkoniak i postanowiłam go wykorzystać :) Nie daje on wiele smaku, ale dzięki niemu biszkopty są nasączone.

      Usuń
  2. wygląda przepysznie i na pewno wybornie smakuje, bardzo lubię takie lekkie deserki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bajecznie i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście sernieczek jest wyborny! Ale zdjęcia trochę skopałam...nawet bardzo :/

      Usuń
  4. mmmm :) wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie i pewnie smakuje wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tapenda
    Lubimy taaaakie leguminy:):)
    Pięknie i smacznie:)
    Pozdrawiamy serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo lekko i mega owocowo :) Musi mieć bardzo orzeźwiający smak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Taki lekki torcik w sam raz na lato!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com