Strony

poniedziałek, 21 maja 2012

"Vive" (not "Viva") la France! Warzywa po prowansalsku

Prowansja pachnie lawendą, ten zapach na długo zapada w pamięci. I choć w tej potrawie lawendy nie znajdziemy, to ilość ziół i ich aromat powoduje, że czuję się jakbym w Prowansji właśnie była.
Te rozgrzane slońcem świeże zioła, jak tymianek, lawenda, rozmaryn czy mięta nadają kuchni południowej Francji wyjatkowego i nigdzie niespotykanego smaku i aromatu.
A kiedy wraz z ziołami połączymy bakłażana, cukinię, czerwoną słodką cebulę, czosnek, białe wino powstanie pyszna i prosta potrawa, którą możemy delektować się popijając winem i jedząc ze świeżą bagietką lub ryżem. I niech Was nie zdziwi ciecierzyca, tam też się w niej lubują :)


SKŁADNIKI:
2 duże cukinie (w plastry najlepiej ze skórką)
1 bakłażan
puszka pomidorów (mogą być świeże, zamoczone we wrzątku i obrane ze skórki)
1 duża cebula biała
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego (grubsze plastry)
szklanka ugotowanej ciecierzycy
kieliszek białego wina (ok. pół szklanki)
3 łyżki oliwy z oliwek
liść laurowy
parę gałązek świeżego tymianku
kilka liści świeżej bazylii
listek mięty
świeżo mielony pieprz, sól morska

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Bakłażana kroimy w plastry i solimy, a następnie odstawiamy na około 30 minut by puścił wodę. Myjemy każdy plaster i osuszamy, a następnie kroimy w małe kawałki.
Rozgrzać w żeliwnym garnku oliwę i dodać liść laurowy i świeży tymianek. Wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Dusić przez chwilę. Dodać bakłażana, następnie selera w grubszych plastrach i cukinię pokrojoną w plastry. Podlać białym winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wrzucamy pomidory i wszystko mieszamy. Podlewamy wodą (1 szklanka). Na końcu dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Przyprawiamy do smaku i dodajemy bazylię. Najlepiej poszarpane w rękach listki. Usuwamy listek laurowy.
Serwujemy danie solo, z ryżem lub pieczywem, dekorując je listkiem mięty lub bazylii, a także ćwiartkami cytryny lub limonki.

Bon Appétit! 



8 komentarzy:

  1. Chętnie się skuszę na miseczkę takich warzyw. Moje smaki w 100%;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie to idealny pomysł na warzywa - zwłaszcza, że sam i komplet jest jednym z moich ulubionych: bakłażan, papryka, czerwona cebula, czosnek. przekonałaś mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam ! jak zwykle troche zmodyfikowane, ale zrobilam ! i az prosi sie o fete na gorze do posypania, ale nie dodalam ;-) zjemy ze swiezutka bagietka. / klezmer

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo!I dobrze, że zmodyfikowałaś po swojemu. Ja modyfikuję każdy przepis! :)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie i tak słonecznie! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie cukinię. Najbardziej cieszy mnie ta z własnego ogrodu. Poczekam, aż urośnie i wtedy wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com